Index Vakbarát Hírportál

Tényleg vannak biológiaifegyver-laborok Ukrajnában, vagy ez is orosz álhír?

2022. május 4., szerda 16:44

Az ukrajnai háború kezdete óta visszatérő orosz állítás, hogy Ukrajnában amerikai és német segítséggel titkos laborokban készülnek biológiai fegyverek. Az ukrán laborok világát ismerő szakértők szerint ezek az állítások teljességgel alaptalanok.

Vlagyimir Putyin még áprilisban biológiai fegyvereket előállító nyugati laborok hálózatáról beszélt Ukrajnában. Hozzátette, hogy a katonai művelet egyik célja ezeknek a felszámolása. Erre kontrázott rá az orosz védelmi tárca, állítva: bizonyítékai vannak, hogy Kijev biológiai fegyvereket állít elő laboratóriumaiban a Pentagon irányítása mellett. A vádat Kijev és Washington határozottan cáfolta.

A tömegpusztító, köztük a biológiai fegyvereket az 1975-ben életbe lépő biológiai és toxinfegyvertilalmi egyezmény korlátozza. Pontosan leírva és szabályozva, hogy nem lehet gyártani, tárolni, szállítani ezeket, sem pedig harcban vagy azon kívül bevetni. Ugyanakkor nagyon szűk mezsgye húzódik meg a polgári és a katonai célú kutatás és fejlesztés között ezen a területen, amelyet ügyes húzással a propaganda részévé lehet tenni.

Egy vegyi fegyverekkel foglalkozó brit szakértő, Richard Guthrie azt mondja, hogy azért lett olyan erős, meghatározó a kortárs propagandában a vegyi vagy biológiai fegyverek emlegetése, mert ezeknek erős pszichológiai hatásuk van az egyénre. A biológiai fegyvereknek nem az a céljuk, hogy sokakat megbetegítsenek, hanem hogy a félelmet terjesszék. Azaz ha valamiről úgy gondoljuk, hogy fertőző lehet, akkor kerülni fogjuk azt a vízforrást vagy élelmiszert.

Szakértők a mostani orosz kijelentéseket is inkább a dezinformáció kategóriájába sorolják, amelyek célja a félelemkeltés. Egy biológiaifegyver-ellenőrzési szakértő szerint

vannak amerikai és német támogatással működő laborok Ukrajnában, azonban az ott folyó kutatások nem titkosak, sőt bármikor ellenőrizhetők.

Ez egyszerűen hazugság 

John Gilbert, egy amerikai biológiai, nukleáris- és vegyifegyver-leszerelési szakértő, aki dolgozott volt szovjet utódállamokban, például Ukrajnában, állítja, hogy ez szándékos orosz hazugság. A kilencvenes években az amerikai kormányzat szakértői dolgoztak a volt szovjet utódállamokban a tömegpusztító fegyverek leszerelésén, semlegesítésén, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek, és a világ zsarolható legyen. Gilbert szerint 

az USA pénzelt számos, kórokozókkal – mint baktériumok, vírusok – kapcsolatos kutatást, amelyek arra irányultak, hogy ezek a kórokozó miként szaporodnak, terjednek. Minderről természetesen az oroszoknak volt tudomásuk.

A 2002-es amerikai lépfenés támadások után Kijev és Washington 2005-ben aláírt egy megállapodást, mert félő volt, hogy az is és a 2003-ban kitört SARS-fertőzés is biológiai támadás része volt. 

Orosz diplomaták azzal is megvádolták a németeket, hogy katonai biológiai kísérleti programot visznek ukrán laborokban. Amire gondolhattak, az a 2013-ban indított Német Biobiztonsági Program, amelynek célja, hogy megakadályozza Afrikában, Közép-Ázsiában és Kelet-Európában a biológiai eszközökkel történő fenyegetést, a kórokozók, mérgező anyagok helytelen kezelése nyomán keletkező járványokat, fertőzéseket.

Ennek keretében működik együtt például a német hadsereg mikrobiológiai intézete a harkivi kísérleti és klinikai állatorvosi gyógyintézettel.

Teljesen légből kapott az etnikai alapú fegyver

Szintet léptek az orosz hazugságok, amikor azt állították, hogy Kijev segít Washingtonnak kifejleszteni egy úgynevezett etnikai biofegyvert.

Ennek pedig az a lényege, hogy a fegyver különböző etnikumokat vesz csak célba, például az oroszokat, és rájuk nézve halálos.

Szakértők viszont állítják, hogy mellőzi a realitást az olyan biológiai fegyver léte, amely csak az egyik etnikumra veszélyes, a másikra nem.

A már idézett brit szakértő, Richard Guthrie hozzáteszi, hogy a hetvenes években, a dél-afrikai apartheid idején voltak ezzel kapcsolatos kezdeményezések, de nem lett belőlük semmi.

Grúziában is próbálkozott ilyesmivel az orosz propaganda, azt állítva, hogy amerikai segédlettel folynak biológiaifegyverver-kísérletek a grúzoknál. Aztán 2018-ban a grúz kormány nemzetközi szakértők népes csoportját hívta meg Tbiliszibe, akik ellenőrizték a kutatóközpontot, és mindent rendben, szabályosnak találtak. Aa csoportba kaptak meghívást orosz szakértők is, de végül senki nem ment el közülük Grúziába - írja összefoglalójában a Deutsche Welle.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó:  Andrew Sheargold / Getty Images)

Rovatok