Index Vakbarát Hírportál

Szicília eladná Elon Musknak Olaszország fontos turisztikai látványosságát

2022. május 4., szerda 19:53

Szicília híres kaszkádos mészkősziklája talán nem kézenfekvő kínálat a világ leggazdagabb embere számára, de egy olasz férfi reménykedik az eladásban. Ferdinando Sciabarrát nemrég nyilvánították a mészkőből készült nevezetesség résztulajdonosává, most viszont meg akar szabadulni a szikladarabtól.

A szikla Török Lépcsőjének nevezett részét adná el, amivel Elon Muskot kereste fel. A 72 éves Ferdinando Sciabarrá, miután hosszas jogi huzavona után az agrigentói Realmonte helyi hatóságával éveken át panaszkodtak a műemlék karbantartására, úgy véli, hogy a multimilliárdos sokkal jobban tudná, hogyan kell vigyázni rá.

Szicília látványossága

A Scala dei Turchi, vagyis a Török Lépcső Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, és a néhai Andrea Camilleri író Montalbano felügyelő című könyveiben is kiemelt szerepet kap.

Sciabarrá, aki korábban a helyi kereskedelmi kamaránál dolgozott, 19. századból származó örökösödési dokumentumok alapján tartott igényt a tulajdonjogára. A sziklából való részesedését azután kapta vissza, hogy vizsgálat indult ellene állami földek elfoglalása miatt.

Elmondta, hogy most árverésre bocsátja a területet, miután a helyi és regionális hatóságokhoz intézett, a terület jobb védelmét célzó intézkedések bevezetésére vagy természetvédelmi területté alakítására irányuló kéréseit elutasították.

Túl sok a turista, rongálják a lépcső alakú sziklát

„Még az sem volt elég, hogy azt mondtam, ajándékba adjuk a területet” – mondta Sciabarrá.

Ígéretet kaptunk, de semmi mást. Egy év elteltével aggódunk amiatt, hogy a Scala dei Turchira újabb turistaáradat özönlik a nyáron, ezért árverésre bocsátjuk, és először Elon Muskhoz fordulunk.

A Szicília déli partjairól a Földközi-tengerbe nyúló hatalmas lépcső alakú szikla természetes úton szenvedett eróziót, viszont a turisták tömege is ártott neki, mert közülük sokan elhordták a puha, fehér mészkőből álló szikladarabokat.

Januárban pedig vörös vas-oxid-porral csúfították el a nevezetességet. A helyszínt 2020 elején ideiglenesen lezárták és lefoglalták az ügyészek, miután panaszok érkeztek rossz állapota miatt. Sciabarrà ellen is nyomozás indult a helyszín megőrzésével kapcsolatos bűncselekmények miatt, és tavaly nyáron 9100 eurós (3 millió 446 ezer forint) bírság megfizetésére kötelezték – írja a Guardian.

Rovatok