Index Vakbarát Hírportál

Pekingi pánik: negyven metróállomást zártak le, 158 buszjáratot felfüggesztettek

2022. május 4., szerda 17:02

Három napon keresztül Kína fővárosának teljes lakosságát tesztelik. Eddig egy napon belül 52 új pozitív esetet találtak, emiatt negyven metróállomást lezártak és 158 buszjáratot felfüggesztettek.

Kínában ragaszkodnak a zéró stratégiához, mivel Pekingben is tucatszám találnak koronavírusosokat, úgy tűnik, a főváros hamarosan Sanghaj sorsára juthat. 

A város szakaszos lezárását azután vezették be, hogy április végén megugrott a koronavírusos fertőzések száma, tíz nap alatt összesen 505 pozitív esetet regisztráltak, amit négykörös nukleinsavas teszteléssel mutattak ki. 

Most naponta tesztelik a teljes lakosságot három napon keresztül, eddig 24 óra alatt 52 új fertőzöttet találtak a 21,8 milliós metropoliszban – írja az MTI.

Nem meghatározott ideig tartják fenn a korlátozásokat

Az esetszámok növekedése miatt további korlátozásokat vezettek be,

kedden negyven metróállomást zártak le a négyszázból, és 158 buszjáratot függesztettek fel.

Egyelőre a 3,5 millió lakosú keleti Csaojang kerületben állították le a tömegközlekedést, mert a legtöbb koronavírusos esetet innen jelentették. A negyedben élők számára az otthoni munkavégzést is elrendelték. 

A hatóságok egyelőre nem meghatározott ideig tartják fenn a járványügyi korlátozásokat, amelyeket a most véget érő ötnapos munkaszünet alatt is alkalmaztak. 

Május 11-ig nem térhetnek vissza a gyerekek Peking összes óvodájába, általános és középiskolájába

Sanghaj még mindig vesztegzár alatt van

Az éttermek csak kiszállítással működhetnek, más közösségi helyek pedig csak a kapacitásuk feléig fogadhatnak vendéget 48 órán belüli negatív PCR-teszt felmutatása után. A szolgáltatók, a mozik, a szórakozóhelyek, az edzőtermek a feloldásig zárva maradnak. 

Az április első hetében lezárt Sanghaj továbbra is vesztegzár alatt van, bár már két hete folyamatosan csökken a fertőzésszám a városban. 

A koronavírus enyhe omikron-variánsa domináns a metropoliszban, emiatt a pozitív tesztet produkálók közül alig vannak tünetesek: 4982 új esetből csupán 260 embernek vannak panaszai. Azokban a lakónegyedekben, ahol nem találnak 14 napig új fertőzöttet, enyhítenek a korlátozásokon, ami nagyjából annyit tesz, hogy

egy bevásárlás erejéig lakásonként egy ember elhagyhatja az otthonát. 

Sanghaj lakosai folyamatosan arról számolnak be, hogy akadozik az élelmiszer-ellátás, nehezen jutnak gyógyszerhez, bár az állam rendszeresen blokkolja ezeket a tartalmakat. Egyelőre nem tudni, mikor várható a vesztegzár feloldása. 

Rovatok