Index Vakbarát Hírportál

Elfogytak Putyin tankjai a hétfői parádéhoz

2022. május 5., csütörtök 16:39

Sokkoló számadatokat közül a Forbes az orosz hadsereg szokásos május 9-i győzelmi parádéjáról. A tavalyi felvonulással összehasonlítva szánalmasan szegényes lesz az arzenál, hétfőn például nem repülnek Szuhoj Su–30-as és 34-es csatarepülőgépek a Vörös tér felett, és a legmodernebb T–80-as tankokból is csak tízet sikerül felvonultatni a tavalyi 114-gyel szemben – a többit kilőtték az ukránok.

Az összehasonlító táblázat arról tanúskodik, hogy tavaly ilyenkor milyen arzenált vonultatott fel az orosz hadsereg a moszkvai Vörös téren tartott győzelmi parádén, a második világháború befejezésének 76. évfordulóján, és a Forbes értesülései szerint idén május 9-én, azaz hétfőn milyen fegyverzet masírozik majd az ikonikus helyszínen.

   2021 2022
Helikopterek 23 15
Szuhoj repülőgépek 10 0
Mig–29-esek 4 16
Páncélozott járművek 198 131
T–80-as tankok 114 10
BMP–3 úszóképes harcjármű 6 3

Hát bizony eléggé szembetűnő a visszafogott, mondhatni spórolós felhozatal, 35 százalékkal csökken a bemutatott fegyverzet mennyisége. Egyedül Mig–29-es vadászgépekből lesz több, a tavalyi néggyel szemben tizenhat, a többi fegyverfajtából látványos a csökkenés mértéke.

A Szuhoj Su–30-as és 34-es negyedik generációs nehéz vadászbombázóból egyetlenegyet sem vonultatnak fel, és a T–80-as harckocsiból, amely az orosz hadsereg legfontosabb tankja, most csak tíz tud kigördülni a Vörös térre, míg tavaly 114 T–80-as dübörgött a macskaköveken.

Állítólag a többit vagy megsemmisítették az ukránok, vagy olyan nagy szükség van rájuk a fronton, hogy nem tudnak nélkülözni tíznél többet.

A május 9-i katonai parádén 1991 előtt a Szovjetunió, azóta pedig Oroszország mindig demonstrálta rettenetes katonai erejét, csakhogy most az ukrajnai háborúban szertefoszlott a mítosz – igencsak akadozik a gépezet, és roppant súlyosak a veszteségek. Ezért a 35 százalékos vágás a tavalyihoz képest. Ettől függetlenül Putyin szeretne valamiféle győzelmet, diadalt felmutatni, ezért állítólag Mariupol oroszok által elfoglalt részén is lesz parádé, miközben az Azovsztal vasgyár területe még mindig ukrán kézen van.

Tüzérségi eszközök, tehát különféle ágyúk, valamint rakétakilövők nem is nagyon vonulnak fel a hétfői parádén, csupán néhány, 152 milliméteres önjáró tarack és a 152 milliméteres Grad rakétavető modernizált verziója lesz látható. A Grad tulajdonképpen egy ZIL teherautó, amelyre negyven rakétavető cső van felerősítve. A Gradot még a hatvanas években fejlesztették ki.

Az Oryxspioenkop.com hiteles honlap információi szerint – amely csak a több forrásból bizonyított adatokat fogadja el – a főbb fegyverfajtákból május 2-ig az alábbi veszteségeket szenvedték el a háborúzó felek. (A tényleges veszteségek ennél csak nagyobbak lehetnek.)

Ukrajna: 145 tank, 26 vontatott, 27 önjáró löveg, 20 repülőgép, 21 drón, 5 helikopter.

Oroszország: 599 tank, 59 vontatott, 103 önjáró löveg, 26 repülőgép, 49 drón, 30 helikopter.

Persze Oroszország nagyobb tartalékokkal rendelkezik, ennek függvényében Ukrajna elveszítette tankjainak 22, Oroszország 18 százalékát, a repülőgépeknél 22, illetve három százalék ez az arány, a helikoptereknél 23, illetve hat százalék. 

A 2016-ban létrehozott Nemzeti Gárda a korábbi évekkel szemben egyáltalán nem vonul fel a Vörös téren, mivel a hírek szerint borzalmas veszteségeket szenvedett Ukrajnában. 

(Borítókép: Harckocsik gurulnak a náci Németország felett aratott győzelem 76. évfordulója alkalmából tartandó katonai díszszemle próbáján Moszkvában 2021. április 29-én. Fotó: MTI / EPA / Jurij Kocsetkov )

Rovatok