Index Vakbarát Hírportál

Letette hivatali esküjét Emmanuel Macron

2022. május 7., szombat 12:20

Emmanuel Macron elnököt beiktatták új mandátumára, miután a szélsőjobboldal felett aratott választási győzelmével 20 év óta ő lett az első francia államfő, aki második mandátumot szerzett.

Az Elysée-palotában az esemény reggel 9 órától egy sor kulcsfontosságú lépést indított el, amikor Macron megkezdte új, ötéves, nemzetközi és belpolitikai kihívásokkal teli ciklusát. A mai beiktatása után végre kell hajtania azokat a reformokat, amelyeket akkor ígért, amikor 2017-ben Franciaország legfiatalabb elnökeként hatalomra került, ráadásul foglalkoznia kell az Ukrajna elleni orosz támadással is.

Volt vörös szőnyeg

Az Alkotmánytanács vezetője, Laurent Fabius felolvasta a nyilatkozatot, amely megerősíti Macron győzelmét az április 24-én tartott elnökválasztás második fordulóján, 58,55 százalékos eredménnyel a szélsőjobboldali rivális Marine Le Pen ellenében.

Macron ezt követően mondott ünnepi beszédet, amely az Elysée egyik tisztségviselője szerint

nem általános politikai beszéd, hanem az ország történetének része, és a jövőre tekint.

A középkorig visszanyúló hagyomány szerint ezután 21 ágyúlövést adtak le az Invalidusok katonai emlékhelyéről, hogy megünnepeljék a beiktatást – írja a  france24.

Jacques Chirac volt az utolsó francia elnök, aki második ciklusát is megnyerte, 2002-ben iktatták be.

Miniszterelnöki dilemma

A beiktatás ellenére Macron második ciklusa hivatalosan csak akkor kezdődik, amikor az első május 13-án éjfélkor lejár. Macron várhatóan új köztársasági elnököt nevez ki a hivatalban lévő Jean Castex helyére, akivel egy megújult kormányt vezet majd a választásokig, de csak akkor, ha a második ciklusa hivatalosan is megkezdődik.

Felmerült egy női politikus kinevezése, aki a társadalmi felelősségvállalásra helyezi a hangsúlyt, de a baloldali személyek felé tett ajánlatot visszautasították. Eközben a Szocialista Párt a zöldekkel és a kommunistákkal együtt példátlan szövetséget köt a parlamenti választásokra Jean-Luc Mélenchon kemény baloldali, France Unbowed (LFI) nevű pártjával.

Ő volt messze a legjobban teljesítő baloldali jelölt az elnökválasztás első fordulójában, és élen jár a széles blokk kialakítására és a Macron meggyőző kihívására irányuló erőfeszítésekben.

A Macron-párti frakciók az Ensemble (Együtt) zászlaja alá tömörültek, míg Macron saját En Marche (Mozgásban) pártja nehezen tudott bázist teremteni, átnevezi magát Reneszánszra.

A 44 éves elnökre hatalmas kihívások várnak

Továbbra is fontos szerepet kell játszania az Oroszország Ukrajna elleni háborújának megállítására irányuló erőfeszítésekben, miközben az európai színtéren vezető szerepet betöltő Németországból, amely még mindig keresi a helyét az Angela Merkel utáni korszakban, óriási elvárások nehezednek rá.

Belpolitikai téren az infláció miatti válsággal kell megküzdenie, és fel kell készülnie a lehetséges tiltakozásokra, amikor végre nekilát a nagyra becsült nyugdíjreformnak, a francia nyugdíjkorhatár emelésének.

Fogadalmat tett: cél a nemzet összefogása

Macron rövid beiktatási beszédének célja a megosztott nemzet összefogása volt.

A francia nép megbízott engem

– mondta Macron a második mandátum kapcsán.

Tudom, hogy meg kell felelnem ennek. Ez egy törékeny bizalom, a szabadságról szóló értékeink kihívás előtt állnak

– fogalmazott, mielőtt beszéde végén megfogadta, hogy az országot és minden franciát szolgálni fog.

Rovatok