Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea ismét kilőtt egy ballisztikus rakétát

2022. május 7., szombat 09:09

Észak-Korea feltehetőleg megint rakétakísérletet hajtott végre szombaton, mert a dél-koreai hadsereg vezérkarának közlése szerint kilőtt egy azonosítatlan lövedéket a Japán(Keleti)-tenger felé, valószínűleg egy tengeralattjáróról indítható, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát.

A kilövés tényét a japán parti őrség megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedék Japán területi vizein kívül csapódott a tengerbe.

Észak-Korea az utóbbi időben számos hasonló kísérletet hajtott végre,  legutóbb három nappal ezelőtt. Ezenkívül egyre több szakértő figyelmeztet, hogy

Kedden lép hivatalba az új dél-koreai elnök, Jun Szuk Jol. Egy észak-koreai propagandaoldal csütörtökön hevesen bírálta őt, Amerika-barátsággal vádolta. Igaz, előtte Jun főellenségnek nevezte Phenjant, és szigorúbb fellépést ígért Északkal szemben rakétakísérletei miatt.

Bár az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal kísérletezzen, a mostani már a tizenötödik volt az idén. Az észak-koreai vezetés emellett március végén azt állította, hogy egy új típusú,

15 EZER KILOMÉTER HATÓTÁVOLSÁGú Interkontinentális rakétát is kipróbált.

A diktatorikus ország 2017-ben felfüggesztette az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsongun észak-koreai vezető azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti, miután a Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások zátonyra futottak – írja az MTI.

Rovatok