Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadás Egyiptomban: tizenegy katona meghalt, öt megsebesült

2022. május 7., szombat 18:43

Tizenegy egyiptomi katona meghalt, és öt megsebesült, miközben meghiúsítottak egy terrortámadást a Szuezi-csatorna közelében, a Sínai-félszigeten – közölte a hadsereg szombaton. A helyi biztonsági erők évek óta nem vesztettek ennyi embert Egyiptomban.

A katonák üldözőbe vették a terroristákat, az összecsapások a Sínai-félsziget egyik elzárt térségében folytatódtak.

Az egyiptomi hadsereg és rendőrség 2018 februárjában nagyszabású terrorellenes műveletet indított a szélsőségesek hátországának számító Sínai-félszigeten. Emellett a nyugati sivatagban, a Nílus völgyében, illetve a líbiai határon is küzdenek a radikálisok ellen. A Sínai-félszigeten a szélsőségesek támadásainak fő célpontjai az Izraelt és Jordániát ellátó olaj- és gázvezetékek. A hivatalos adatok szerint több mint ezer dzsihadistát és a biztonsági erők több tucat tagját ölték meg a térségben.

A fővárosban, Kairóban is számos véres támadás történt az elmúlt években. 2020 májusában a gízai piramisoknál csaptak le a szélsőségesek. A támadásban tizenheten megsebesültek. 2019-ben mintegy húszan haltak meg, amikor egy robbanóanyaggal megrakott autó nagy sebességgel belerohant három másik járműbe az egyiptomi fővárosban. Egy hónappal később egy rendőrtiszt és hét terrorista vesztette életét egy kairói lövöldözésben. A szélsőségesek a hatóságok szerint keresztények megtámadására is készültek a húsvéti ünnepek alatt – írja az MTI.

Rovatok