Index Vakbarát Hírportál

Börtönre ítélték a volt francia kormányfőt

2022. május 9., hétfő 17:54

Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Francois Fillont volt francia elnököt, mert parlamenti képviselőként fiktív állásban foglalkoztatta feleségét, Penelope Fillont. A házaspárnak több százezres kártérítést is kell fizetnie.

Egy év letöltendő és három év felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 375 ezer eurós pénzbírságra ítélte hétfőn a párizsi fellebbviteli bíróság Francois Fillont. A 2017-es francia elnökválasztás konzervatív jelöltjét, volt kormányfőt mellékbüntetésként két évre eltiltották minden választható tisztségtől abban az ügyben, amelyben kiderült, hogy még parlamenti képviselőként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét, Penelope Fillont.

A politikus felesége bűnrészesség miatt két év felfüggesztett szabadságvesztést kapott, valamint 375 ezer eurós pénzbírságot, és ő sem indulhat két évig választáson.

Marc Joulaud-t – aki Francois Fillon miniszteri kinevezése után a parlamenti utóda lett, és tovább foglalkoztatta papíron Penelope Fillont – három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték és öt évre eltiltották a választhatóságtól.

A házaspárnak és a parlamenti utódnak 800 ezer eurós kártérítést is meg kell fizetnie a nemzetgyűlésnek, amely felperes volt az ügyben.

Több mint egymillió eurót vettek fel a parlamenttől

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017 január végén lapértesülés alapján indított eljárást a konzervatív elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt.

A családtagok több mint egymillió eurót (381,3 milló forintot) vettek fel a parlamenttől, de tényleges munkát vélhetően egyikük sem végzett.

Penelope Fillon 1981 és 2013 között – kisebb szünetekkel – felváltva állt férje, majd az ő utóda alkalmazásában „asszisztensként”. A csalás egy része már elévült, a bíróság az 1998 és 2013 közötti időszakot vizsgálhatta, s az ítélet szerint ezen időszakban a Fillon-házaspár több, mint egymillió euró közpénzt sikkasztott el.

Az elnökválasztási kudarc után a 68 éves volt miniszterelnök visszavonult a politikai életből, s a pénzügyi világban helyezkedett el. Mindvégig ártatlannak vallotta magát. A fellebbviteli bíróság egyébként enyhített az elsőfokú ítéleten, amely 2020. június. 29-én két év letöltendő és három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Fillont – írta az MTI.

Rovatok