Index Vakbarát Hírportál

A horvát képviselő magyarul: Horvátország soha nem lesz magyar ország!

2022. május 10., kedd 20:50

Nagy port kavart a horvát képviselők körében Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja. Olyannyira, hogy a horvát külügyminisztérium bekérette hivatalába Magyarország zágrábi nagykövetét.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, kijelentve: az felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával. Majd elmondta, hogy „természetesen akinek van tengere és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket”.

A horvát képviselők szerint már többször is volt fenyegető kijelentése Orbán Viktornak

A kijelentés miatt a horvát külügyminisztérium bekérette Magyarország zágrábi nagykövetét kedden, hogy adjon magyarázatot a miniszterelnök kijelentésére. Később azonban a horvát pártok képviselői is reagáltak az esetre.

Sandra Benčić, a Možemo! párt képviselője szerint a magyar miniszterelnöknek „számos, Horvátországot sértő és bizonyos kontextusban fenyegető kijelentése volt”. Hozzátette, hogy ezért nem értették meg Andrej Plenković horvát miniszterelnököt, nemcsak a magyar kormánnyal való szoros kapcsolat miatt, hanem azért sem, mert „az egész energiaszektorunk összefügg”. Példaként említette az Ina–Mol-egyesülést.

A párt képviselője kiemelte, hogy elvárja a horvát miniszterelnöktől és a külügyminisztériumtól, hogy reagáljon a kijelentésre. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a horvát kormány „végre belátja, hogy az Orbán-rezsim nem tekinthető olyan barátinak, mint eddig hitték” – írja a Vijesti HRT.

Zvonimir Troskot, a Most párt képviselője emlékeztetett arra, hogy pártja már korábban arra figyelmeztetett, hogy ez a kormány Andrej Plenković miniszterelnökkel és Tomislav Ćorić volt gazdasági miniszterrel együtt intenzíven dolgozott az energia- és pénzügyi szektor „magyarosításán”. Troskot magyarul tette hozzá:

Horvátország soha nem lesz magyar ország!

A magyar fél máshogy látja

Eközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán azt kommunikálja, hogy minden a legnagyobb rendben van. 

Magyarország és Horvátország: de hát mi jó barátok vagyunk!

– írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a miniszter, amely mellé egy képet is csatolt, amelyen Gordan Grlić-Radman horvát külügyminiszterrel látható.

Menczer Tamás külügyi államtitkár szerint a miniszterelnök csupán egy történelmi tényt említett. „Reméljük, hogy horvát barátaink nem ülnek fel a sajtó hisztériakeltésének, és folytathatjuk közös munkánkat az együttműködés fejlesztése érdekében” – írta Facebookon az államtitkár.

(Borítókép: Wolfgang Kaehler / LightRocket via Getty Images)

 

Rovatok