Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ egyelőre nem lát lehetőséget a béketárgyalásokra, de Putyinnal beszélni kell

2022. május 11., szerda 18:59

Eljön az ideje az érdemi ukrán–orosz béketárgyalásoknak, ám ezekre a közeljövőben még nem lehet számítani – jelentette ki szerdán az ENSZ-főtitkár.

„A háború nem tart örökké, eljön az idő, amikor béketárgyalásokra lesz szükség” − fogalmazott a Bécsben Alexander van der Bellen osztrák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján António Guterres, ám leszögezte: amint lehetőség nyílik a megbeszélésekre, az ENSZ a nemzetközi egyezményekkel összhangban segíteni fogja őket.

Hangsúlyozta emellett, hogy mivel egyelőre nem látnak lehetőséget „sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra”, a világszervezet − a Nemzetközi Vöröskereszttel együttműködve − elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít − írta meg az MTI. 

Kiemelte a délkelet-ukrajnai mariupoli Azovsztal acélműből evakuált civilek ügyét, rámutatva arra, hogy a sikeres művelet azt bizonyítja: a diplomácia életeket menthet.

Guterres, aki nemrég Moszkvában és Kijevben járt, a hét elején pedig Moldovában tett látogatást, leszögezte azt is: „sosem adják fel” a békére irányuló erőfeszítéseiket.

Sok helyen ütheti fel a fejét éhínség a háború miatt

A főtitkár hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az Oroszország által elindított háború ne okozzon hosszú távú zavarokat a világ élelmiszer-ellátásában, hogy az ukrán termékek mielőbb visszakerüljenek a világ élelmiszerpiacaira.

Guterres a nap folyamán Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel tartott megbeszéléseit követő nyilatkozatában ismételten mélységes aggodalmát fejezte ki, hogy éhínség ütheti fel fejét a világ számos pontján az ukrajnai háború következtében veszélybe kerülő élelmiszerhiány miatt.

Azt kell mondanom: mélységesen aggaszt, hogy a világ különböző pontjain széles körben éhínség alakulhat ki az ukrajnai háború következtében előálló drámai élelmezés-biztonsági helyzet nyomán

− emelte ki. Guterres egyúttal megemlítette, hogy a színfalak mögött is zajlanak megbeszélések Oroszországgal, Ukrajnával és Törökországgal a gabona és más alapvető élelmiszerek exportjáról. Nehammer ezzel összefüggésben a közös sajtótájékoztatón megjegyezte: fontos, hogy az Európai Unió ebben a kérdésben együttműködjön a világszervezettel.

A főtitkár beszélt arról is, hogy további tárgyalásokat tartanak az ukrán és az orosz féllel is a civilek konfliktusövezetekből történő evakuálásáról.

Több hasonló műveletet fogunk végrehajtani, de addig nem hozzuk nyilvánosságra őket, amíg le nem zárulnak 

− mondta.

A beszélgetésből nem lehet túl sok

Guterres és Nehammer is fontosnak tartotta kiemelni moszkvai látogatásaik kapcsán, hogy fenn kell tartani a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Mindenképpen van értelme beszélni az Oroszországi Föderáció vezetőjével

− hangsúlyozta az ENSZ vezetője, hozzátéve: ez nyújt lehetőséget az indítékok és a célok jobb megértésére, ezzel pedig civilek életének megmentésére.

Véleményem szerint nem lehet túl sok a beszélgetésből, csak túl kevés

− jelentette ki Nehammer a konfliktus szereplői közti párbeszéd fenntartását illetően.

Guterres egyben felszólította az európai országokat a számos ukrán menekültet befogadó Moldova pénzügyi támogatására.

Rovatok