Index Vakbarát Hírportál

Egy utas szállt le egy repülőgéppel, miután rosszul lett a pilóta

2022. május 12., csütörtök 08:32

Sikerült sérülésmentesen földre szállnia egy olyan férfinak, aki soha életében nem vezetett repülőgépet korábban. Csak annyit mondott az irányítótoronynak, hogy „fogalma sincs, hogyan kell leszállni".

Egy férfi egyedül szállt le egy repülőgéppel az amerikai Florida államban, miután a gép pilótája elájult. Az ismeretlen férfi a repülőtéri irányítótorony munkatársaitól kért segítséget, akiknek azt mondta: „Fogalmam sincs, hogyan kell leszállni a géppel”. A beszélgetésről felvétel is készült: 

„Komoly helyzet állt elő, a pilótám elvesztette az eszméletét” – mondta a férfi a rádión keresztül körülbelül 2750 méter magasságból. A pontos helyzetét firtató kérdésre annyit válaszolt, hogy „fogalmam sincs hol vagyok”, csupán azt tudta mondani, hogy látja maga előtt Florida partjait – számolt be a BBC

Ezután a légiforgalmi irányítók azt mondták neki, hogy „tartsa a repülőgép szárnyait vízszintesen és próbálja meg követni a partot”. Robert Morgan, a Palm Beach-i nemzetközi repülőtér légiforgalmi irányítója vette fel a kapcsolatot a férfival, aki azt mondta neki, hogy „nyomja előre a kormányt, és nagyon lassan ereszkedjen”.

Mielőtt észbe kaptam volna, azt mondta: „A földön vagyok. Hogyan kapcsoljam ki ezt a dolgot?"

– emlékezett vissza Robert Morgan a férfi landolására. Az utas és Morgan ezután találkoztak a kifutópályán, ahol megölelték egymást és készítettek egy közös fotót. A pilótát a Palm Beach megyei tűzoltóság kórházba szállította.

Rovatok