Index Vakbarát Hírportál

Fizetésemelést kapnak az ápolók Ausztriában

2022. május 12., csütörtök 20:33

Már idén fizetésemelést kapnak az ápolók Ausztriában, de az ápolói képzésben részt vevők és a rokonaikról otthon gondoskodók is anyagi támogatásban részesülnek.

Az ápolók nemzetközi napján, május 12-én bemutatott intézkedéscsomag értelmében az osztrák kormány összesen egymilliárd eurót különít el az ápolói szektor részére – közölte Johannes Rauch, Ausztria egészségügyi minisztere.

Ebből a munkavállalók fizetésének emelésére 520 millió eurót fordítanak, azt azonban még nem tudni, ez havonta pontosan mennyi extra juttatást jelent az egyes ápolók esetében – írja az MTI.

Az ápolói képzésben részt vevők havi 600 euró (230 ezer forint) pénzügyi támogatást kapnak,

a kormány ezzel is igyekszik ösztönözni a képzésre jelentkezőket. Emellett havonta 1500 euróval (575 ezer forinttal) támogatják azon családtagokat, akik saját rokonuk házi gondozását végzik.

Az intézkedés 2 éves időtartamra, a törvényhozási időszak végéig szól. Az osztrák egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a szűkös időintervallum miatt igyekeztek minél gyorsabban cselekedni az ápolók ügyében, és lépésről lépésre foglalják törvénybe az intézkedéscsomag egyes részeit. Mint azt Johannes Rauch elmondta: az első döntésre még nyár előtt kerül sor, amikor az osztrák nemzeti tanács elé bocsátják a csomag első részét.

Magyarországon az egészségügyi szakdolgozók béremelése januártól hatályba lépett, ami kapcsán kritikákat fogalmaztak meg az érdekképviseletek.

Rovatok