Index Vakbarát Hírportál

Az Azov-katonák feleségei könyörögnek a pápának

2022. május 12., csütörtök 14:49

A mariupoli acélmű lett az orosz–ukrán háború egyik stratégiailag fontos pontja. Míg az ott rekedt katonák halálukig harcolnak, addig feleségeik azért könyörögnek a pápának, hogy beszéljen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy engedjék őket szabadon.

Mariupol, az orosz–ukrán háború élő pokla már nagyrészt orosz kézben van. Ennek következtében sokan a városban tartózkodó civilek közül és még több száz katona az Azovsztal acélműben keresett menedéket. Csakhogy azóta az orosz erők megállás nélkül bombázzák a létesítményt, egyes jelentések szerint még tüdőszaggató termobarikus fegyvereket is bevetnek. 

Míg a sikeres evakuálásoknak köszönhetően már csak körülbelül száz civil maradt az acélgyár alatti bunkerekben, a helyszínen tartózkodó, Azov zászlóalj néven ismert ukrán egység tagjai azt ígérték: az utolsó töltényig harcolnak az oroszok ellen.

A katonák nem adják fel 

Nehéz csatát vívnak az ukrán erők az orosz csapatok ellen, miután május 4-én az orosz erők behatoltak az acélmű területére. Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka videóüzenetben azt üzente az ott-tartózkodó katonáknak: büszke rájuk.

Az Azov ezred parancsnokhelyettese, Szvjatoszlav Palamar korábban azt mondta egy online sajtótájékoztatón, hogy az oroszok középkori módon ostromolják őket.

Be vagyunk kerítve, de már nem küldenek nagyobb erőket a védelmünk ellen, leginkább csak légicsapásokat hajtanak végre

– mondta arra utalva, hogy az oroszok most már egyértelműen a kiéheztetésükre törekszenek. Ugyan az azovista katonák elismerték, hogy fogy az élelmük, a vizük, a lőszerük, és gyógyszerekből is hiány van, ismét hangsúlyozták: „A megadás semmiképp sem opció számunkra.” 

A feleségek könyörögnek

Bár látszólag az életük árán se adják fel az Azov ezred katonái, ugyanez nem mondható el a feleségeikről, akik közül ketten arra kérték Ferenc pápát, hogy segítsen a férjük kijutásában – számolt be a Reuters. Egyikőjük egyenesen azt kérte a vallási vezetőtől:

„Kérem, ne hagyja őket meghalni!”

A 27 éves Katyerina Prokopenko és a 29 éves Julija Fedosjuk mintegy öt percig beszélt a pápához a Szent Péter téren tartott audiencia végén, és arra kérték, hogy közvetlenül keresse fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és kérje meg őt: engedje el a katonákat az acélgyárból.

A nők ezt követően elmondták az újságíróknak, hogy beszámoltak a pápának az acélgyári körülményekről: a sérült katonákról, az ellátás nélküli rothadó húsról, a temetetlen holttestekről, valamint az étel, víz és gyógyszer hiányáról. 

Katonáink arra várnak, hogy egy harmadik országba evakuálják őket

– mondta Fedosjuk.

Ferenc pápa azt mondta, hogy mindent megtesz az ügy érdekében, és imádkozik értük. A vallási vezető egy május 3-án megjelent interjúban elmondta, hogy találkozót kért Moszkvában Putyintól, hogy megpróbálja megállítani az ukrajnai háborút, de azóta sem kapott választ. 

Az orosz–ukrán háborúról szóló csütörtöki percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: A mariupoli Azovsztal vas- és acélműben rekedt ukrán Azov-katonák feleségei találkoznak Ferenc pápával 2022. május 11-én. Fotó: Vatican Media /­ Handout / Reuters)

Rovatok