Index Vakbarát Hírportál

Tbiliszi egyik klinikájára szállították Szaakasvili volt elnököt

2022. május 12., csütörtök 14:05

Az 54 éves grúz politikust tavaly ősszel vették őrizetbe Grúziában, ahová nyolc év után, nem sokkal az önkormányzati választások első fordulója előtt tért vissza illegálisan.

A grúz igazságügyi minisztérium különleges büntetés-végrehajtási szolgálata csütörtökön orvosi vizsgálatra Tbiliszi egyik klinikájára szállította Miheil Szaakasvili volt elnököt vidéki börtönéből – számolt be egy helyi tévécsatorna.

Az ellenzéki Mtavari arhi nevű televízió tudósítása szerint a Szaakasvilit szállító mentőautó hajnalban, megerősített kíséret mellett hagyta el a grúz Rusztavi városában található büntetés-végrehajtási intézetet. Rati Bregadze grúz igazságügyi miniszter kedden közölte: beleegyezett abba, hogy Szaakasvilit a börtönből a Vivamed klinikára szállítsák.

Az 54 éves politikus sokáig Ukrajnában élt, rendelkezik ukrán állampolgársággal is. 2021. október 1-jén vették őrizetbe Grúziában, ahová nyolc év után, nem sokkal az önkormányzati választások első fordulója előtt tért vissza illegálisan.

Éhségsztrájkoló politikai fogoly

A börtönben Szaakasvili azonnal éhségsztrájkba kezdett, és politikai fogolyként jellemezte magát. Miután egészségi állapota megromlott, először egy Tbiliszi külvárosában lévő börtönkórházba, majd Gori város katonai kórházába szállították. Tavaly decemberben visszavitték a Rusztavi börtönbe.

A volt államfő többször is azt állította, hogy a börtönben súlyos egészségügyi problémái alakultak ki. Szaakasvili ügyvédei és támogatói azt követelik, hogy a hatóságok vigyék külföldre gyógykezelésre. Április végén egy grúz orvoscsoport jelentése azt állította, hogy Szaakasvili fehérjeéhségben szenved.

Rovatok