Index Vakbarát Hírportál

Öt és fél év után feltételes szabadlábon a volt orosz gazdaságfejlesztési miniszter

2022. május 12., csütörtök 18:27

Feltételesen szabadlábra helyezték csütörtökön Alekszej Uljukajev volt orosz gazdaságfejlesztési minisztert, akit kenőpénz elfogadása miatt ítéltek nyolc évig tartó börtönbüntetésre.

Alekszej Uljukajev volt orosz gazdaságfejlesztési miniszter a feltételes szabadlábra helyezés feltételei értelmében nem változtathatja meg lakhelyét a szövetségi büntetés-végrehajtás engedélye nélkül, és havonta egyszer meg kell jelennie ellenőrzés céljából a felügyelő szervnél.

A 66 esztendős Uljukajev a büntetéséből mintegy 5 és fél évet töltött le. 

Ő volt az első hivatalban lévő kormánytag, aki ellen bűnvádi eljárás indult a rendszerváltozás utáni Oroszországban.

Uljukajevet 2017 decemberében azért ítélték el, mert a bíróság szerint bizonyítottan kétmillió dollár csúszópénzt fogadott el a hozzájárulásáért ahhoz, hogy a Rosznyefty felvásárolja a Basnyefty olajvállalatot, ez 2016-ban valósult meg. Az ügyészség szerint a volt miniszter elleni vádak egyebek között Igor Szecsin, a Rosznyefty igazgatótanácsa elnökének vallomása alapján bizonyosodtak be, akitől a vád szerint Uljukajev a vesztegetési pénzt kapta. Szecsin, akit Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasaként tartanak számon, ha zárt ajtók mögött is, de személyen tanúskodott a bíróságon.

Azt hitte, a táskában bor és kolbász van

Alekszej Uljukajevet 2016 novemberében vették őrizetbe, és fosztották meg hivatalától. A tulajdonában lévő ingatlanokat lefoglalták. Ügyében rekordidő, mindössze fél év alatt lefolytatták a nyomozást. A hatóságok által összeállított, harminckötetnyi nyomozati anyagot kevesebb mint két hónap alatt tanulmányozta át a védelem, az ügyészség pedig három nap alatt hozott döntést arról, hogy nincs akadálya az ügy bíróság elé terjesztésének.

Az ellenzéki vélemények szerint a liberális felfogású volt miniszter mindvégig ártatlannak vallotta magát, noha a Rosznyefty épületéből távozóban egy készpénzzel teli, Szecsintől kapott táskával a kezében vették őrizetbe. Utólag azt állította, hogy Szecsin ültette fel, ő azt hitte, hogy a táskában bor és kolbász van.

Rovatok