Index Vakbarát Hírportál

Szabadságot adhatnak a menstruáló nőknek Spanyolországban

2022. május 12., csütörtök 20:30

Legalább évente háromnapnyi menstruációs szabadságot vezethetnek be Spanyolországban azoknak a nőknek, akik súlyos rosszulléttől szenvednek a menstruáció idején. Az új szabályozásról jövő héten dönthet a spanyol kormány.

A javaslat részleteit jövő hét kedden ismertetik, de az már biztosnak tűnik, hogy a súlyos menstruációs tünetektől szenvedő nőknek

legalább három nap pluszszabadságot adnának, amelyet a menstruációjuk idején használhatnának fel.

A spanyol El País szerint az „egészségügyi okok miatt igazolt szabadság” napjait akár öt napra is növelhetik azoknál a nőknél, akik súlyos görcsöktől, rosszulléttől, kimerültségtől szenvednek a menstruáció idején.

Úgy véljük, hogy amikor a problémát orvosilag nem lehet megoldani, akkor biztosítani kell, hogy a munkavállalónak ne kelljen dolgoznia.

– mondta erről nemrég  Ángela Rodríguez, Spanyolország nemek közti egyenlőségért is felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta azt is, hogy a szabadságot azoknak a nőknek adnák meg, akik nemcsak „kisebb problémáktól, hanem súlyos tünetektől: hányástól, súlyos fejfájástól, láztól” szenvednek a menstruációjuk alatt.

A menstruációs szabadságról szóló javaslat egy nagyobb csomag részét képezné, amely keretében csökkentenék a női higiéniai termékek adóját is, valamint az oktatási intézményeknek az állam ingyen és rendszeresen biztosítana ilyen termékeket. Ezenkívül az abortuszt érintő szabályozást is változtatnák, olyan értelemben, hogy a 16 és 17 éveseknek már nem kellene szülői jóváhagyást kérniük ehhez. 

(Borítókép: Egy nő simogatja a kutyáját 2021. június 5-én Madridban. Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP)

Rovatok