Index Vakbarát Hírportál

Leharapta egy turista arcát egy medve Szlovákiában

2022. május 12., csütörtök 20:16

Medve támadt két férfira egy szlovákiai turistaúton. Az egyik túrázó állapota súlyos, társa harapásokat szenvedett, és sokkot kapott.

Egy szlovákiai erdei turistaúton két férfira támadt egy nőstény barna medve – számoltak be róla a szlovák tévécsatornák és portálok csütörtökön. A két túrázó egyikének állapota „nagyon súlyos”, őt helikopterrel szállították kórházba – mondta a polanai tájvédelmi terület ügyvezető igazgatója.

Vladimira Fabriciusova borzalmasnak írta le a férfi sérüléseit: 

„nincs többé arca”.

A túrázó testének többi része is súlyosan károsodott. Társa harapásokat és komoly sokkot szenvedett el.

Ő mondta el a hatóságoknak, hogy szerda este váratlanul, néhány méterrel maguk előtt megláttak egy medvebocsot. A következő pillanatban már rájuk is rontott az anyamedve. A férfi először elmenekült. Amikor visszament, hogy segítsen súlyosan sebesült társán, hirtelen a medve is visszatért, és őt is megtámadta.

Akkor támadnak, ha azt érzik, fenyegetik őket

A legutóbbi hivatalos állami számlálás alapján 2016-ban több mint 1200 medve élt vadon Szlovákiában. Ha időben észreveszik az embert, általában kitérnek az útjából, mielőtt az tudomást szerez róluk. Ha azonban úgy érzik, fenyegetik őket vagy a kicsinyeiket, támadni is képesek.

Szakértők többször hangsúlyozták: a konfliktusok az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak. Ez a turisták helytelen viselkedésével is összefügg, akik jó fotóra vadászva élelemmel csalogatják az állatokat, mire ezek levetkőzik természetes félelmüket, és egyre inkább közelednek az emberhez – írta az MTI.

Rovatok