Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrál védelmi miniszter szerint kínai kémhajó bukkant fel Ausztrália partjainál

2022. május 13., péntek 10:17

Kínai kémhajó bukkant fel Ausztrália nyugati partjainál, ami agressziónak minősül – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter.

Ausztrália az elmúlt héten figyelemmel követte a kémhajót, amely elhaladt az Exmouthban található Harold E. Holt haditengerészeti kommunikációs állomás mellett. A létesítményt ausztrál, amerikai és szövetséges tengeralattjárók használják.

A Haivanghszing nevű hajó május 6-án belépett Ausztrália különleges gazdasági övezetébe, és ötven tengeri mérföldön belül hajózott el a kommunikációs állomás mellett május 11-én.

Az agresszió jeleként értékelem a lépést, különösen amiatt, hogy ennyire délre jött

– jegyezte meg Dutton.

Hozzátette: a hajó katonai és hírszerzési létesítmények közelében haladt el a nyugati part mentén. A tárcavezető furcsának nevezte a kémhajó időzítését, hiszen Ausztráliában választási kampány zajlik.

Az országban május 21-én választásokat tartanak, és a kampányidőszak egyik kiemelt témája a nemzetbiztonság és a Kína jelentette fenyegetés volt.

Az elmúlt években több alkalommal jelentek meg a kínai haditengerészet hajói Ausztrália északi és keleti partvidékén. Februárban a kínai haditengerészet egyik hajójáról lézerfényt irányítottak egy tengeri járőrszolgálatot végző ausztrál repülőgép felé az ország északi partjainál. Peking és Canberra egymást hibáztatta az incidens miatt.

Rovatok