Index Vakbarát Hírportál

Salvini: A magyar családpolitika Olaszországban is működhet

2022. május 14., szombat 21:48

Európában a magyar kormánynak a demográfiai növekedést ösztönző családpolitikája modellértékűnek számít Matteo Salvini, a jobboldali Liga kormánypárt vezetője szerint, aki a Rómában zajló népesedési konferencián szólalt fel pénteken.

Európában a magyar kormány a demográfiai növekedést ösztönző családpolitikája modellértékűnek számít – jelentette ki Matteo Salvini, a jobboldali Liga kormánypárt vezetője a Rómában zajló népesedési konferencián. 

Matteo Salvini hangsúlyozta: a születésszám zuhanásszerű csökkenése közös európai problémát képvisel, és közös lehet a megoldás is.

Létezik egy utánozandó modell, a Magyarországon kidolgozott családtámogatási politika, amely öt százalékkal emeli a születendő gyermekek arányát (..), ha Budapesten ez működik, miért ne működne Olaszországban is?

– idézte az MTI a Liga vezetőjét.

A magyar intézkedések között Salvini a családalapítást ösztönző adókedvezményeket említette. Külön kiemelte a többgyermekes édesanyákat és a nagyszülőket támogató intézkedéseket.

A jobboldali politikus megjegyezte: az Olaszországban követett évi egyszeri családtámogatással nem lehet megállítani a népességcsökkenést.

Matteo Salvini úgy vélte, Olaszországban nem fordítanak elegendő figyelmet a kérdésre, mivel általános meggyőződésnek számít, hogy a családpolitika „nem hoz szavazatot”. Hosszú távon viszont erősíti a nemzeti jólétet és gazdagságot – mondta a párt vezetője.

Salvini interneten kapcsolódott be a Rómában zajló demográfiai konferenciára, mivel pénteken a szicíliai Palermo bíróságán az általa 2019-ben feltartóztatott egyik civil hajó ügyének tárgyalásán vett részt.

Gyerekek nélkül összeomlik az európai gazdaság.

– Ezt már Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke hangoztatta a konferencián.

Kifejtette: a Mario Draghi kormánya összeállította pandémia utáni gazdasági helyreállítási programban nincs szó az anyaság támogatásáról.

„Európának mindennel kapcsolatban van terve, kivételt egyedül a családok jelentenek” – fogalmazott Meloni. Kifejtette: a fogyasztásra és termelésre épített társadalmainkban a gyerek egyeseknél „tehernek” számít, ugyanakkor gyerekek és fiatalok nélkül a rendszer nem tud előre haladni, főleg, ha tíz év múlva a lakosság 35 százaléka hatvanöt év feletti lesz.

Az egyetlen infrastruktúra, amelybe érdemes befektetni, az a gyermek

 – mondta Meloni.

Az olasz statisztikai intézet, az Istat márciusi adatai szerint az új típusú koronavírus okozta világjárvány felgyorsította az olasz születésszámok csökkenését: 2020-ban 414 892 gyerek született, 2021-ben már csak 399 431.

Ezzel már a 13. egymást követő évben csökken a születésszám, a tavalyi volt a legalacsonyabb Itália 1861-es egyesítése óta. A népesség 253 ezerrel csökkent, az ország már csak 59 millió lelket számlál.

Rovatok