Index Vakbarát Hírportál

Finnország hivatalosan bejelentette, hogy csatlakozik a NATO-hoz

2022. május 15., vasárnap 13:27

Finnország elnöke és kormánya vasárnap bejelentette, hogy az északi ország NATO-tagságért folyamodik, megnyitva ezzel az utat a 30 tagú nyugati katonai szövetség bővítése előtt, miközben Oroszország háborút visel Ukrajnával.

Sauli Niinistö finn köztársasági elnök és Sanna Marin miniszterelnök a helsinki elnöki palotában tartott közös sajtótájékoztatón tette meg a bejelentést − közölte az AP hírügynökség

A finn parlament várhatóan a következő napokban hagyja jóvá a döntést, de ez csak formalitásnak számít.

A hivatalos tagsági kérelmet ezután nyújtják be a NATO brüsszeli központjába, valószínűleg valamikor a jövő héten.

A törökök nem túl lelkesek

Az államfő és a miniszterelnök csütörtökön közleményükben már bejelentették, hogy támogatják a csatlakozást. Szó van arról is, hogy Svédország is benyújtja a kérelmet, sőt korábban arról volt szó, hogy a két ország egy időben fogja ezt megtenni. 

Moszkva egyébként többször is figyelmeztette a két országot, mondván, hogy a szövetséghez való csatlakozás súlyos katonai és politikai következményekkel járhat.

Arra a kérdésre, hogy Finnország provokálná-e Oroszországot a NATO-hoz való csatlakozással, Sauli Niinistö finn elnök azt mondta, hogy az egész helyzetért Putyin a hibás:

Az én válaszom az lenne, hogy ti okoztátok ezt. Nézzetek tükörbe.

A NATO-tag Törökország jelezte, hogy ellenzi a két skandináv ország csatlakozását a szövetséghez, valószínűleg azért, mert a két országban jelentős kurd kisebbség él, amelynek Svédországban parlamenti képviselete is van. 

A NATO-csatlakozáshoz valamennyi tagország kölcsönös beleegyezésére szükség van. 

(Borítókép: A NATO külügyminisztereinek találkozója 2022. május 15-én Berlinben, Németországban. Fotó: Xander Heinl/Photothek via Getty Images)

Rovatok