Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült megállapodni az újabb oroszellenes szankciókról

2022. május 16., hétfő 21:28

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő jelentette be, hogy nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli tanácskozását követően Josep Borrell közölte: továbbra is hiányzik az uniós tagállamok egybehangzó, a javasolt olajbehozatali tilalomhoz szükséges támogatása.

Kérdésre válaszolva elmondta: a tanácskozás során a szakminiszterek őszinte megbeszélést folytattak az egyes tagállamok álláspontjáról, Magyarország is ismertette az új szankciók bevezetése esetén jelentkező gazdasági jellegű nehézségeit. A megbeszélés folytatódik mindazokról a részletekről, amelyekkel a tagállamok szembesülhetnek – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Előzőleg az uniós külügyminiszterek nyilvánosan nyomást próbáltak gyakorolni Magyarországra, hogy Budapest adja fel az Oroszországgal szemben javasolt olajembargó vétóját, a litván külügyminiszter pedig egyenesen azt mondta, hogy „az intézkedést egyetlen állam tartja túszként fogva”.

Szijjártó Péter visszautasította a vádakat

A külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar kormány sosem fogja megengedni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát, legyen szó a fizikai biztonságról, az energiabiztonságról vagy a gazdaság biztonságáról.

Kijelentette: az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagjában szereplő, a földgáz- és a kőolajszállításokra vonatkozó javaslatok nem fogadhatók el. Magyarország azt javasolta: ha az Európai Unió szeretne olajembargót bevezetni, adjon mentességet a csővezetékes szállításra. Ez a legegyszerűbb megoldás, amely kielégíti a brüsszeli igényeket, és nem hozza rendkívül nehéz helyzetbe azokat az országokat, amelyek csővezetéken kapnak kőolajat.

Rovatok