Index Vakbarát Hírportál

Új kormányfőt jelent be Emmanuel Macron

2022. május 16., hétfő 18:13

Emmanuel Macron francia elnök megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat – jelentette a Le Figaro című francia lap, amely arról is tudósít, hogy Jean Castex eddigi kormányfő az Elysée-palotában benyújtotta lemondását.

A lap emlékeztet arra, hogy a francia alkotmány értelmében az elnöknek a kormányfő távozása után 48 órán belül meg kell neveznie az új jelöltet, és ebben szabad keze van.

Macron eddig nem nyilatkozott senkinek arról, hogy kikkel számol az új kormányban, de a Le Figaro megjegyezte: az új kabinetnek össze kell hangolnia „a változást a folyamatosságban”.

Az új kormányfő személyét Macron még hétfő este bejelenti.

Az áprilisban tartott, kétfordulós elnökválasztáson Emmanuel Macron kényelmes többséggel aratott győzelmet, ám a voksolás második fordulója, április 24 óta nem foglalkozott a kormányalakítással. A Le Figaro megjegyzi: 22 nap telt el a választás óta, és ezzel Macron lett az a francia elnök, aki a legtöbbet várt a választási győzelem után a kormányalakítással. Charles de Gaulle 1965-ben húsz napig tartó egyeztetés után jelölte ismét Georges Pompidout kormányfőnek.

A francia politikusok egymás után nyilatkoznak a sajtónak arról, hogy milyen kormányfőre lenne szüksége az országnak. François Bayrou centrista politikus, aki korábban jobboldali kormányokban volt oktatási miniszter, úgy véli: „tapasztalt” és „empatikus” kormányfő kellene. Édith Cresson baloldali politikus, volt miniszterelnök pedig szívesen látna nőt a Matignon-palotában, azaz a miniszterelnöki hivatalban. Cresson a Le Journal du Dimanche című lapban vasárnap megjelent interjújában „sok bátorságot” kívánt a leendő kormányfőnek.

Rovatok