Index Vakbarát Hírportál

Részletek derültek ki a buffalói tömeggyilkosról, Joe Biden faji bűncselekményről beszél

2022. május 16., hétfő 07:31

Az amerikai Buffalo városában egy szupermarketben elkövetett tömeges lövöldözésben tíz ember megölésével és három másik megsebesítésével vádolt tinédzser öngyilkossági megfigyelés alatt áll a hatóságok szerint.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy a faji indíttatású gyűlölet-bűncselekmények „visszataszítóak a nemzet összetételére nézve”, miután egy katonai felszerelést viselő és sisakkamerával élőben közvetítő 18 éves férfi puskával tüzet nyitott egy buffalói szupermarketben, és megölt 10 embert, valamint megsebesített három másikat.

A rendőrség szerint a támadó 11 fekete bőrű és két fehér bőrű áldozatot lőtt meg, mielőtt megadta magát a hatóságoknak a Twitch platformon közvetített támadásban. Később orvosi köpenyben jelent meg a bíró előtt, és első fokú gyilkosság vádjával vádat emeltek ellene.

A férfi ártatlannak vallotta magát a Guardian szerint.

Véget kell vetni a gyűlölet által táplált belföldi terrorizmusnak

Joe Biden nyilatkozatában azt mondta, hogy még többet kell megtudni a lövöldözés motivációjáról, miközben a hatóságok végzik a munkájukat.

De nincs szükségünk másra, hogy kimondjunk egy világos erkölcsi igazságot: a faji indíttatású gyűlölet-bűncselekmény visszataszító a nemzetre nézve

– mondta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy a belföldi terrorizmus bármely cselekménye – beleértve a visszataszító fehér nacionalista ideológia nevében elkövetett cselekményt is – ellentétes mindazzal, amit az Egyesült Államokban képviselnek.

A gyűlöletnek nem lehet biztos menedéke. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy véget vessünk a gyűlölet által táplált belföldi terrorizmusnak

– mondta Joe Biden.

A CNN szerint Joseph Gramaglia buffalói rendőrfőnök az amerikai elnökhöz hasonlóan azt mondta, hogy a támadás rasszista gyűlölet-bűncselekmény volt, és ennek megfelelően járnak el.

Az eddig feltárt bizonyítékok alapján nem kétség, hogy ez egy abszolút rasszista gyűlölet-bűncselekmény. Gyűlölet-bűncselekményként üldözzük. Az elkövető szívében, lelkében és elméjében gyűlölet van

– mondta Joseph Gramaglia.

A csendes gyilkos

Joe Biden elnök kedden a New York állami Buffalóba utazik, hogy találkozzon a faji indíttatású tömeges lövöldözés áldozataival. A Fehér Ház bejelentette, hogy az elnök meglátogatja a szombati lövöldözés sérültjeit és néhány halálos áldozat családját – írja a Politico.

A lövöldözés gyanúsítottját jellemzően csendes embernek ismerték, a helyi piacon dolgozott. A buffalói lövöldözés gyanúsítottja, Payton Gendron körülbelül négy hónapig dolgozott a helyi Conklin Reliable Marketben, és az üzlet tulajdonosa szerint körülbelül három hónappal ezelőtt távozott.

Az üzlet tulajdonosa szerint a férfi nagyon hallgatag volt, és a saját feltételei szerint távozott, két hét felmondási idővel. Gendron az üzlet csemegeboltjában dolgozott, és több munkát is végzett a piacon belül. Egy szomszédja szerint, amikor Payton Gendronnal beszélt, „egy-két szónál többet nem kapott tőle” – írja a CNN.

(Borítókép: Joe Biden 2022. május 6-án. Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP)

Rovatok