Index Vakbarát Hírportál

Csaknem két hónap vesztegzár után szabadon engedik a kínai lakosságot

2022. május 16., hétfő 12:00

Júniusban térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba Sanghajban a kínai metropolisz vezetése szerint, miután annak 16 kerületéből 15-ben sikerült megfékezni a koronavírus terjedését.

Egy kivétellel Sanghaj minden kerületében csak a karanténzónákon belül azonosítottak újabb fertőzötteket. A kínai járványkezelési stratégia a vírus „közösségi” – vagyis a karanténzónákon kívüli – terjedésének teljes felszámolásától teszi függővé a korlátozások feloldását.

A lap beszámolója szerint Cung Ming, Sanghaj alpolgármestere sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 25 millió lakosú városban mostanra csupán mintegy egymillióra csökkent azoknak a száma, akik a legszigorúbb szabályok szerint kezelt karanténzónákban laknak – írja az MTI.

Újranyit a világváros

Az alpolgármester közölte, Sanghajban május 22-étől fokozatosan újraindítják a tömegközlekedést, és júniusban térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba.

A teljes egészében másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban május 16-án kezdték meg szakaszokban engedélyezni egyes szolgáltató- és kiskereskedelmi üzleteknek, egyebek mellett élelmiszerboltoknak, bevásárlóközpontoknak és fodrászüzleteknek az újranyitást.

A sanghaji egészségügyi bizottság szerint a városban vasárnap 69 új Covid–19-es megbetegedést és 869 tünetmentes vírushordozót regisztráltak.

Peking vezetése pedig vasárnap, május 15-én tovább hosszabbította az otthoni munkavégzést előíró rendeletet a kínai főváros négy kerületére vonatkozóan. Emellett 12 kerületben újabb három napon át tesztelik naponta a lakosságot. A kínai fővárosban vasárnap 39 új Covid–19-es megbetegedést és 15 panaszmentes fertőzöttet azonosítottak. A világ koronavírus-adatait pedig ide kattintva olvashatja.

A híresen szigorú zéró-Covid politika miatt már nemcsak a karanténba zárt lakosság fejezte ki nemtetszését, hanem korábban az Egészségügyi Világszervezet vezetője is szemrehányást tett Hszi Csin-pingnek, mivel 400 millió ember lehetett bezárva az intézkedései miatt.

Rovatok