Index Vakbarát Hírportál

Nemváltoztató tablettákat árulnak az eBay-en

2022. május 17., kedd 19:03

Az eBay-en olyan nemváltoztató tablettákat árulnak, amelyek szedésével a fogyasztók mellei megnőnek, vagy izmaik keletkeznek.

Az online szolgáltatón több tucat hirdetéssel reklámozza a „feminizáló” és a „férfivá változtató” tablettákat, amelyeket már 60 pennyért (körülbelül 270 forint) is meg lehet vásárolni.

A Daily Mail szerint a termékek többsége megkérdőjelezhető egészségügyi állításokat tartalmazott, amelyek ellen az orvosok figyelmeztetik a betegeket, mert a nemi diszfóriában (identitászavarban) szenvedő, kétségbeesett embereket akarják kihasználni a tablettákkal.

A hangmagasságot is befolyásolja a tabletta

Az egyik transznemű nőknek szánt termékről azt állították, hogy napi egy tabletta segíthet nekik melleket növeszteni, nőies feneket kialakítani, sőt még a hangjukat is magasabbá és nőiesebbé teszi. Egy másik, transznemű férfiaknak szánt tabletta azt állította, hogy képes arcszőrzetet növeszteni, növelni az erőt és az izomtömeget, és összezsugorítani a melleket.

Néhány terméket több százan megvásárolták meg, annak ellenére, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a felsorolt összetevők bármelyike kiváltaná a kívánt hatást.

Orvosok szerint ezek legjobb esetben is kígyóolaj-kiegészítők, amelyek semmit sem érnek, legrosszabb esetben azonban ártalmas hormonokat is tartalmazhatnak.

Az eBay szóvivője elismerte, hogy a hirdetések megsértették a szolgáltatási feltételeket, és több terméket eltávolított a felületről.

Az egyik hirdetés azzal hencegett, hogy a tablettákat „a thaiföldi selyemfiúlányok használják”, és „a legjobbak, amiket lehet kapni”.

Nagy a kereslet a nemváltoztatásra

A 18 éves kor feletti pácienseknél nemi átalakító műtétre is sor kerülhet. A brit kormány becslései szerint jelenleg 500 ezer ember van az Egyesült Királyságban, aki nemet változtat.

A növekvő kereslet és a nemi diszfória szélesebb körű elfogadása, a szakszolgálatok iránti kereslet növelte az érdeklődést. Angliában jelenleg 11 ezer ember vár arra, hogy megkezdhesse a kezelést, egyesek akár öt évet is várhatnak.

Rovatok