Index Vakbarát Hírportál

Elsöprő többséggel szavazták meg a NATO-tagsági kérelmet

2022. május 17., kedd 16:39

A 199 tagú finn parlament 188 képviselője szavazott igennel országuk NATO-hoz való csatlakozási kérelmére. Finnország elnöke még május 15-én jelentette be, hogy NATO-tagságért folyamodik.

Elsöprő többséggel támogatta országa NATO-tagsági kérelmét a finn parlament. A 199 tagú vezetés 188 képviselője mondott igent a katonai szövetséghez való csatlakozásra és mindössze 8-an tették le ellene a voksukat, további három személy pedig nem vett részt az ülésen – számolt be a Helsingin Sanomat finn lap.

Finnország elnöke és kormánya még vasárnap jelentette be, hogy az északi ország NATO-tagságért folyamodik, megnyitva ezzel az utat a 30 tagú nyugati katonai szövetség bővítése előtt.

A finn parlament mai jóváhagyása ugyan csak formalitásnak számít, azonban ezután nyújtják be a hivatalos tagsági kérelmet a NATO brüsszeli központjába, valószínűleg valamikor ezen a héten.

A svédek is nemrég döntöttek

Finnország után Svédország is úgy döntött hivatalosan, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-nak. A döntés történelmi jelentőségű, ugyanis az ország 200 éves katonai függetlenségét adja fel a szövetséghez való csatlakozásával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a két északi országgal nincs baja, de a közeledés NATO-hoz nem marad válasz nélkül.

Eközben az Európai Tanács elnöke Twitteren azt írta:

Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával a biztonságunk még erősebbé válik.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok