Index Vakbarát Hírportál

Győzelemnek könyvelheti el Putyin az Azovsztal evakuálását

2022. május 17., kedd 14:40

Teljesen másképp kommunikál az orosz és az ukrán sajtó a Mariupolban található Azovsztal evakuálásáról. Míg az ukrán média szerint megállapodás született, az oroszok úgy vélik, megadták magukat az ukrán védők.

Már hétfőn megkezdődött a mariupoli Azovsztal acélgyárat védő sebesült ukrán katonák evakuálása. Elvileg az orosz védelmi minisztérium az ukrán katonák képviselőivel állapodott meg a mariupoli Azovsztal acélgyárban lévő sebesültek elszállításáról.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint az Azovsztalnál tűzszünet lépett életbe, az orosz erők zöldfolyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a Moszkva-barát, szakadár Donyecki Népköztársaság által ellenőrzött területen lévő Novoazovszk település egyik egészségügyi intézményébe szállítsák.

Később Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka azt mondta, hogy elvégezték a feladatot, és meg akarja menteni az alá rendelt katonák életét.

„Mariupol védői minden nehézség ellenére eleget tettek a parancsnak, 82 napon keresztül húzták a túlerőben lévő ellenséggel szemben, és lehetőséget adtak az ukrán hadseregnek az átcsoportosításra, további személyi állomány kiképzésére, valamint nagy mennyiségű fegyver átvételére a partnerországoktól” – mondta. Hozzátette:

Egyik fegyver sem működik professzionálisan képzett katonai személyzet nélkül, ami a hadsereg legértékesebb elemévé teszi őket. Az életek megmentése érdekében az egész mariupoli helyőrség teljesíti a katonai főparancsnokság jóváhagyott határozatát, és reméli az ukrán nép támogatását.

Az ukrán fél közlése szerint eddig 53 sebesültet és további 211 embert menekítettek ki a gyárból.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szüksége.

Moszkva szerint feladták magukat az ukrán védők

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint 250 fegyveres, aki a mariupoli Azovsztal üzemben rejtőzködött, letette a fegyvert, és megadta magát. Tisztázta továbbá, hogy mindenki, aki orvosi ellátásra szorul, a de facto Donyecki Népköztársaság területén található novoazovszki kórházba kerül, ahol ellátják a sérüléseit.

A védelmi minisztérium egy nappal korábban bejelentette, hogy megállapodás született az Azovsztalnál blokkolt ukrán hadsereggel a sebesültek evakuálásáról. Az orosz fél humanitárius folyosót nyitott.

Április közepén Igor Konasenkov már arról számolt be az orosz médiának, hogy Mariupol teljes területét megtisztították az ukrán hadseregtől, a külföldi zsoldosoktól és az Azov ezred fegyvereseitől, akik ellen büntetőeljárást indítottak Oroszországban. Hozzátette, hogy az ukrán ezred megmaradt tagjait az Azovsztal üzemben blokkolták.

Az orosz állami médiában közzétett felvételeken az látható, hogy a távozó ukrán katonákat megmotozzák a fehér szalagos orosz katonák, majd járművekbe teszik, és szinte azonnal ellátják a katonák sérüléseit.

Miért fontos Mariupol?

Mariupol a Donyecki régió területén található, amely ugyan nem tartozott a szakadár területekhez 2014-ben, amikor a de facto Luhanszki és Donyecki Népköztársaság kikiáltotta függetlenségét, azonban amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a donbászi szakadár területek függetlenségét, határként a régiók határait állapította meg, amelybe már Mariupol is beletartozik. Így jelen helyzetben fontos Mariupol elfoglalása, ugyanis csak így nyerheti el az ellenőrzést a teljes Donyecki régió felett.

Ezenfelül Mariupolban található Ukrajna legnagyobb tengeri kikötője, amely stratégiai szempontból jelentős az orosz vezetés számára.

Az oroszok által csak különleges katonai hadműveletként emlegetett háború második fázisához az is hozzátartozik, hogy létrehozzanak egy szárazföldi folyosót; első lépésben a donbászi köztársaságok és a Krím között. A folyosó létrehozása Mariupol elestével létre is jönne.

A szárazföldi folyosó azonban nem zárulna le a Krímmel. Jelenleg is folyamatosak a támadások Odessza irányában. Moszkva végső célja az, hogy a kelet-ukrajnai szakadár területek és a Dnyeszter Menti Köztársaság között alakuljon ki a szárazföldi összeköttetés. Ezt pedig Ukrajna azért nem fogja hagyni, mert minden tengeri kijáróját elveszítené.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen ukrán katonák viszik sebesült társukat a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 17-én. Fotó: MTI / EPA / Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Rovatok