Index Vakbarát Hírportál

Lecsaptak a második leghosszabb drogalagútra

2022. május 17., kedd 21:52

Hatalmas kábítószer-alagutat találtak, amely a mexikói Tijuanából az amerikai San Diegóban található raktárba vezet.

Az 531 méter hosszú átjáró vasúti sínekkel, elektromos árammal és szellőzőrendszerrel rendelkezett. Az amerikai hatóságok éppen kivizsgáltak egy korábban kokaincsempészetre használt ingatlant, amikor felfedezték a járatot. Kalifornia déli körzetének amerikai ügyészi hivatala szerint az alagút 18 méter mély és 1 méter átmérőjű volt.

A hatóságok kokaint, metamfetamint és heroint foglaltak le, és hat embert tartanak fogva kábítószer-kereskedelem vádjával.

Ez a második leghosszabb drogátkelő

Az ügyészek szerint a felfedezés előtt a rendőrök május 13-án több járművet láttak ki-be közlekedni a tijuanai ingatlan és a raktár között.

Ezután megállították és átkutatták őket, a kábítószert lefoglalták, és letartóztatták őket.

Amikor a rendőrök behatoltak a raktárba, a padlóba vájva megtalálták a határon túlhaladó alagút kijáratát. Az ügyészség szerint 799 kilogramm kokaint, 74 kiló metamfetamint és másfél kiló heroint foglaltak le – írja a BBC.

A 31 és 55 év közötti gyanúsítottak életfogytiglani börtönbüntetésre és egymillió dolláros pénzbüntetésre számíthatnak, ha bűnösnek találják őket.

Randy Grossman amerikai ügyész elmondta:

Minden föld alatti csempészútvonalat felszámolunk, amit csak találunk, hogy megakadályozzuk, hogy a tiltott kábítószerek eljussanak az utcáinkra, és tönkretegyék családjainkat és közösségeinket.

A legutóbbi alagutat 2020-ban találták meg Kaliforniában, amely egyben az eddigi leghosszabb is, hossza 1313 méter. 1993 óta 90 ilyen típusú titkos átjárót fedeztek fel.

Rovatok