Index Vakbarát Hírportál

Ma van a homofóbia ellenzésének világnapja

2022. május 17., kedd 16:47

A fegyveres konfliktusok és a humanitárius vészhelyzetek esetén a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) emberek különös veszélynek vannak kitéve, ezért a tagállamoknak többet kell tenniük támogatásuk, védelmük és biztonságuk érdekében – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell, a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap alkalmából az Európai Unió nevében közölte, az unió megerősíti elkötelezettségét, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók esetében tiszteletben tartsa, védje és biztosítsa az emberi jogok és alapvető szabadságok maradéktalan és egyenlő érvényesítését.

Emlékeztetett, hogy világszerte több mint kétmilliárd ember él olyan országban, ahol a homoszexualitás jogellenes, 11 országban pedig továbbra is halálbüntetést von maga után az azonos neműek közötti kapcsolat – írja az MTI. 

Az elmúlt években előrelépés történt ezen a téren, a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló megkülönböztetés és kirekesztés továbbra sem szűnt meg. Az LMBTI-személyek jogai tekintetében aggasztó a visszaesés, a velük szembeni erőszak mértéke riasztó méreteket öltött

– közölte Borrell, aki szerint különösen a fiatalok szembesülnek elutasítással a családjuk részéről, valamint a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló online és offline zaklatással.

A sokféleség tiszteletben tartása az EU alapvető értéke

Az Ukrajna ellen indított orosz katonai agresszió pedig ráirányította a figyelmet a háború elől menekülő szexuális kisebbséghez tartozók helyzetére. Az uniós képviselő jelentésekből értesült, hogy transznemű embereket akadályoztak abban, hogy elhagyják az országot, valamint LMBTI-személyek váltak erőszak áldozatává.

Arra kell törekednünk, hogy békés, befogadó társadalmakat építsünk, ahol mindenki boldogulhat és biztonságban érezheti magát. Küzdeni fogunk a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló megkülönböztetés, erőszak és gyűlöletbeszéd ellen.

Az egyenlőség, a méltóság és a sokféleség tiszteletben tartása az Európai Unió alapvető értéke. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy félelem nélkül önmaga lehessen, és azt szerethesse, akit választ – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Rovatok