Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb a pánik a csecsemőtápszer hiánya miatt

2022. május 19., csütörtök 08:56

Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt.

Amerikai családok milliói küzdenek gyermekeik táplálásáért az országos tápszerhiány miatt. Egyesek annyira elkeseredettek voltak, hogy megpróbálták saját maguk elkészíteni a tápszereket házilag. A Google Trends szerint az elmúlt 30 napban 2400 százalékkal nőttek a Google keresései arra vonatkozóan, hogyan készítsünk otthon tápszert.

A Datasembly kiskereskedelmi kutatócég elemzése szerint május első hetében a tápszerek 43 százaléka nem volt elérhető országszerte, és ez az arány olyan államokban, mint Tennessee, Texas és Iowa, még magasabbra emelkedett – írja a BBC.

Az Egyesült Államokban ritka az anyatejet helyettesítő termékek hiánya, a mostani helyzet több millió amerikai szülőt tölt el aggodalommal.

Fertőző tápszer betegítette meg a babákat

Eleinte csak az ellátási láncok problémái és a járvány miatti munkaerőhiány okozott fennakadást a bolti kínálatban. Az egész iparágra kiterjedő tápszerhiány februárban kezdett fokozódni, amikor az Abbott Nutrition élelmiszeripari nagyvállalat fertőzés miatt kénytelen volt visszahívni csecsemőtápszer-termékeit, és be kellett zárni a michigani gyárat. Számos kisbaba ugyanis megbetegedett, miután fogyasztott a cég „bébitejéből”, két csecsemő pedig életét is vesztette bakteriális fertőzés miatt.

Az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) akkor betiltotta a termék forgalmazását, majd annak gyártásával kapcsolatban

483 szabálytalanságot tárt fel a minőség-ellenőrzés és az élelmiszer-biztonság területén.

A vállalat azonnal elkezdte a szabálytalanságok felszámolását, majd megállapodott az amerikai szövetségi igazságügyi minisztériummal (DOJ) abban, hogy újraindítja az anyatejet helyettesítő tápszerek gyártását a cég michigani telephelyén, hogy csökkentse a csecsemők számára létfontosságú termék hiányát. A megállapodást még egy amerikai szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia.

Két hónapig is eltarthat, mire helyreáll a gyártás.

A vállalat arra számít, hogy két héten belül újranyithatja üzemét a Michigan állambeli Sturgisben. Az Abbott Nutrition közleményben hangsúlyozta, hogy ezt követően még

hat-nyolc hétre lesz szüksége, amíg termékei a boltok polcaira kerülhetnek.

Joe Biden hidegháborús törvényt vett elő

Joe Biden amerikai elnök a válság megoldása érdekében a hidegháborús időkben hozott védelmi termelési törvényt hívta segítségül a csecsemőtápszerek hazai gyártásának fellendítése érdekében. Emellett utasította a Pentagont, hogy a tengerentúlról szállítson szállítmányokat.

Megköveteli a beszállítóktól, hogy „a szükséges erőforrásaikat a tápszergyártók felé irányítsák, mielőtt bármely más vásárlót kiszolgálnának, aki esetleg megrendelte volna ugyanazt a terméket”. Úgy véli, hogy ha a cégeket kulcsfontosságú anyatej-helyettesítő tápszerek előállítására és elosztására kényszerítik, az elősegíti a termelés növelését és az ellátási láncok felgyorsítását.

A hiány enyhítését célzó törvényjavaslatot a képviselőház is elsöprő többséggel elfogadta.

A védelmi termelési törvény még 1950-ben, a koreai háború megindulásakor született, és lehetőséget ad a széles körű polgári védelemre és a mozgósításra, továbbá széles körű felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére. A törvény megkönnyíti a nemzetbiztonság szempontjából szükséges javak és szolgáltatások biztosítását.

A jogszabály lehetővé teszi az elnök számára, hogy rendelettel utasítsa a magáncégeket, hogy vészhelyzetben előnyben részesítsék a kritikus termékek előállítását – írja az MTI.

Joe Biden és Donald Trump volt elnök is alkalmazta a törvényt a koronavírus-járvány idején.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Biden elindítja az úgynevezett Fly Formula műveletet (Operation Fly Formula), amelyben a szövetségi kormány az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) repülőgépeinek segítségével külföldről szállítana az Egyesült Államokba olyan tápszert, amely megfelel a szabványoknak.

Rovatok