Index Vakbarát Hírportál

Emberi jogokat követelnek az elefántoknak az Egyesült Államokban

2022. május 19., csütörtök 13:02

Happy faját tekintve ázsiai elefánt. De vajon embernek is tekinthető-e? Ezzel a kérdéssel foglalkozott New York legfelsőbb bírósága abban az ügyben, amely azt tárgyalta, hogy kiterjeszthető-e egy alapvető emberi jog egy állatra.

A Nonhuman Rights Project (NRP) szószólói szerint igen. Happy egy autonóm, kognitívan összetett elefánt, méltó a szabadsághoz való jogra, amelyet a törvény személyek számára tart fenn.

A bronxi állatkert, ahol Happy tartózkodik, nemmel válaszol: az állatkert ügyvédje azzal érvelt, hogy Happy nem jogellenesen bebörtönzött személy, és nem is ember, hanem egy jól gondozott elefánt, akit csodálatos élőlényként tisztelnek.

Happy 45 éve él a bronxi állatkertben. Az állami bíróság meghallgatta az érveket arról, hogy ki kell-e őt engedni a „habeas corpus” eljárás keretében, ami egy módja annak, hogy az emberek megtámadják a jogellenes fogva tartást – írja a Guardian.

A Nonhuman Rights Project azt szeretné, ha az állatkert „egyhektáros börtönéből” egy tágasabb menedékhelyre költöztetnék.

Érdekében áll, hogy éljen a döntéseivel, és kitalálja, kivel akar együtt lenni, hova akar menni, mit akar csinálni és mit akar enni. Az állatkert nem engedi neki, hogy maga hozza meg ezeket a döntéseket

– mondta Monica Miller, a projekt ügyvédje.

Vadon élt, amikor egyévesen befogták

A csoport elmondta, hogy 2005-ben Happy lett az első elefánt, amely átment egy önismereti teszten, amikor többször megérintett egy fehér x-et a homlokán, miközben egy nagy tükörbe nézett.

Az állatkert és támogatói arra figyelmeztetnek, hogy az NRP szószólóinak győzelme további jogi lépések előtt nyitja meg a kaput az állatok, köztük a háziállatok és más, állatkerti fajok érdekében indított perek előtt.

Teljes egészében átírnák a törvényt, és olyan jogokat biztosítanának az állatoknak, amikkel korábban nem rendelkeztek. Ez nem a törvényhozás dolga?

– kérdezte Kenneth Manning, az állatkerteket üzemeltető Wildlife Conservation Society ügyvédje.

Happy vadonban született, Ázsiában az 1970-es évek elején, elfogták, és egyéves korában az Egyesült Államokba vitték, ahol végül a Hófehérke és a hét törpe egyik szereplőjéről nevezték el.

A bronxi állatkertbe 1977-ben érkezett. Happy most az állatkert másik elefántjával, Pattyvel szomszédos ketrecben él. Az állatkert ügyvédje a bírósági beadványokban azzal érvelt, hogy Happy tud úszni, táplálkozni és az elefántok számára természetes módon élni.

Az NRP ügyvédei szerint nem számít, hogyan bánnak Happyvel az állatkertben,

a testi szabadsághoz való joga sérül.

Azzal érvelnek, hogy ha a bíróság a „habeas corpus” alapján elismeri Happy szabadságjogát, akkor ő e tekintetben személynek minősül, és akkor szabadon kell engedni.

Kutyát sem szabadna tartanunk?

A bírák mindkét oldal ügyvédeit kérdésekkel bombázták a szóbeli indoklás során. Jenny Rivera bírónő az NRP ember-állat kapcsolatra vonatkozó álláspontjának következményeiről kérdezte Millert.

Szóval ez azt jelenti, hogy nem tarthatok kutyát? Úgy értem, a kutyák meg tudják jegyezni a szavakat

– kérdezte Jenny Rivera. 

Pablo Escobar kokainos vízilovaival nyertek

Monica Miller szerint több bizonyíték szolgál arra vonatkozóan, hogy az elefántok rendkívül összetett kognitív képességekkel rendelkeznek, illetve fejlett analitikus képességekkel.

Az alsóbb fokú bíróságok az NRP ellen döntöttek. A csoport nem tudott győzni hasonló ügyekben sem, mint például a New York állam északi részén élő Tommy nevű csimpánzéban sem.

Tavaly októberben azonban egy másik állatjogi csoport sürgetésére egy szövetségi bíró úgy döntött, hogy Pablo Escobar kolumbiai drogbáró hírhedt vízilovai az Egyesült Államokban emberként vagy „érdekelt személyként” ismerhetők el, és jogokkal rendelkeznek. A döntésnek nem voltak valódi következményei magukra a vízilovakra nézve, mivel azok Kolumbiában élnek.

Rovatok