Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea atomfegyvereket tesztelhet Joe Biden szöuli látogatása idején

2022. május 19., csütörtök 06:58

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint fennáll annak a veszélye, hogy Észak-Korea atomfegyvereket tesztel Joe Biden szöuli látogatása alatt. Az Egyesült Államok elnökének körútjának első állomása Dél-Korea lesz.

Az Egyesült Államok nem tartja kizártnak Észak-Korea provokációját ballisztikus rakéta- vagy atomfegyverteszt formájában Joe Biden amerikai elnök küszöbön álló távol-keleti útja alatt – jelentette ki szerdán Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

Felkészülünk minden eshetőségre, még annak a lehetőségére is, hogy ilyen provokáció történik, mialatt Koreában vagy Japánban leszünk

– mondta a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Hozzátette: az ügyben szorosan egyeztetnek koreai és japán szövetségeseikkel. Valamint az amerikai kormány Kínával is felvette a kapcsolatot a phenjani vezetés esetleges provokációi miatt.

Már többször teszteltek ballisztikus rakétákat

Biden csütörtökön indul első ázsiai körútjára, mióta hivatalba lépett. Első állomása Dél-Korea lesz, majd vasárnap Japánba indul tovább. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője szerdán közölte, hogy Biden dél-koreai útja során nem fog ellátogatni a két Koreát elválasztó demilitarizált sávba.

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Washington és Szöul is attól tart, hogy a megrekedt nukleáris leszerelési tárgyalások közepette a kommunista állam ismét elkezdheti atomfegyverek tesztelését, amivel 2017-ben felhagyott – írta az MTI.

Rovatok