Index Vakbarát Hírportál

Harminc év után kiengedték a miniszterelnök gyilkosát

2022. május 19., csütörtök 13:58

Az indiai legfelsőbb bíróság indoklása szerint A. G. Perarivalan esetében enyhítő körülményként vették figyelembe egészségi állapotát, jó magaviseletét és azt, hogy végig folyamatosan iskolázta magát a börtönévek alatt.

A Hindustan Times azt írja, Perarivalan ellen az volt a vád, hogy ő vette meg a pokolgép időzítéséhez használt eszközbe az elemeket. Vele együtt hét ember került rács mögé a merénylet megtervezése miatt. Az akciót 1991 májusában egy öngyilkos merénylőnő hajtotta végre, amikor Tamil Nadu szövetségi államban tartott a miniszterelnök egy kampánygyűlést, ahol a közelébe férkőzött, és működésbe hozta a pokolgépet.

Perarivalan akkor 19 éves volt. A merényletet bosszúból hajtották végre, mert Gandhi 1987-ben indiai békefenntartókat küldött a szomszédos Srí Lanka szigetére, ahol a kisebbségi tamil népcsoport önálló tamil államot akart kikiáltani.

Fegyvereseik – a tamil felszabadítási mozgalom harcosai, más néven a tamil tigrisek – a központi kormányzat ellen harcoltak. Végül csak 2009-ben sikerült végleg felszámolni a tamil fegyveres csoportot.

A merénylőket végül 1998-ban halálra ítélték.

Szabadon bocsátásukat már hosszú ideje követelték az egymást váltó kormányok Tamil Nadu szövetségi államban. Perarivalan ügyvédjének folyamatosan beadott kérvényei nyomán a legfelsőbb bíróság 2014-ben életfogytiglani börtönre változtatta a halálbüntetését.

Ezután Perarivalan többször is kérvényezte, hogy engedjék szabadon, miután már több mint húsz évet töltött rács mögött. Részben ennek is volt az eredménye az indiai legfelsőbb bíróság előző napi döntése, amelynek nyomán 31 év után szabadult.

(Borítókép: A. G. Perarivalan 2022. május 18-án. Fotó: Arun Sankar / AFP)

Rovatok