Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen kényszerülnek elhagyni otthonukat

2022. május 19., csütörtök 13:50

Konfliktusok és természeti katasztrófák tavaly emberek millióit űzték el otthonukból, így a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma rekordmagasra, csaknem hatvanmillióra nőtt.

A Belső Menekülteket Figyelő Központ (IDMC) és a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) adatai szerint 2021-ben 59,1 millió volt a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő, de hazájukban maradó emberek száma, és mintegy felük 18 év alatti volt.

Ez a szám – amely nem veszi figyelembe a külföldre menekülteket – évről évre tovább emelkedik, és a február 24-én kezdődött ukrajnai háború miatt 2022-ben várhatóan új rekordot dönt.

Ez a második legmagasabb éves adat az elmúlt évtizedben, 2020 után, amikor a természeti katasztrófák sorozata miatt rekordszámú ember vált földönfutóvá.

Egyre többen menekülnek el otthonról

Alexandra Bilak, az IDMC igazgatója figyelmeztetett:

A 2022-es év vészjóslóan néz ki, különösen az ukrajnai háború miatt.

Az ENSZ szerint több mint két hónappal azután, hogy Oroszország támadást indított, Ukrajnában több mint nyolcmillióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni.

A világ helyzete soha nem volt még ilyen rossz

– állapította meg az NRC főtitkára, Jan Egeland, aki szerint „a világ a szemünk láttára hullik szét”.

Noha ez rekordszám, a helyzet még annál is sokkal rosszabb, mint amit mutat. A világ vezetőinek óriási változást kell elérniük a konfliktusmegelőzés és -megoldás felfogásában, hogy meg tudjuk állítani ezt az egyre nagyobb emberi szenvedést

– tette hozzá a főtitkár az MTI szerint.

(Borítókép: Egy férfi kerékpárral halad el a lerombolt épületek mellett 2022. március 3-án Irpinben, Ukrajnában. Fotó: Chris McGrath/Getty Images)

Rovatok