Index Vakbarát Hírportál

Kijárási tilalmat rendeltek el a macskáknak egy német városban

2022. május 19., csütörtök 12:14

Kijárási tilalmat rendeltek el a macskák számára a németországi Walldorf városában.

A szokatlan lépésről az Associated Press számolt be a Rhein-Neckar-Zeitung cikke alapján. A macskatulajdonosoknak arra hivatkozva parancsolták meg az állatoknak a házban tartását egészen augusztusig, hogy

a macskák veszélyt jelenthetnek egy veszélyeztetett madárfajra, a búbospacsirtára, amelynek költési időszaka a nyár végéig tart.

A Rhein-Neckar-Zeitung szerint Walldorfban mindössze hat búbospacsirta él jelenleg. A walldorfi önkormányzat a rendelet indoklásában azt írta, hogy „minden egyes fióka fontos a faj túlélése szempontjából”. A rendelet hatálya nem az egész városra, hanem csak annak egy részére terjed ki, ugyanakkor az önkormányzat azt is jelezte, hogy

a kijárási tilalmat nemcsak most, hanem a következő három évben is elrendelik az év ugyanezen időszakában. 

A rendelkezés már életbe is lépett, és nem aratott osztatlan sikert a macskatulajdonosok között. A helyi állatvédelmi egyesület vezetője szerdán jelezte, hogy jogi úton támadják meg az önkormányzat rendeletét.

Mindenkit arra kérünk, hogy maradjon nyugodt. Biztosítom önöket, hogy mindent megteszünk ennek az aránytalan lépésnek a leállításáért

– mondta. 

A rendeletben azt is rögzítették, hogy azok a gazdatulajdonosok, akik a rendelkezést megszegve kiengedik a macskájukat, 500 eurós (körülbelül 193 ezer forintnyi) bírságra számíthatnak. Ennél is többet fizethetnek akkor, ha a macska levadássza a város környékén élő búbospacsirták egyikét:

ebben az esetben akár 50 ezer eurós (19,3 millió forintos) bírságot is kaphatnak.

Ezenkívül, ha a macska valahogy mégis kimenekülne a háztartásból, akkor a tulajdonosának kötelező mindent megtennie azért, hogy elkapja az állatot.

A búbospacsirták száma az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben csökkent Európában, és veszélyeztetett fajjá váltak a kontinensen. Ez amiatt is történhetett, mert a legtöbb madárral ellentétben ez a faj nem a fákon, hanem a földön alakítja ki fészkét, így azonban könnyen prédául eshetnek akár a házi kedvenceknek is.

(Borítókép: Christopher Furlong/Getty Images)

Rovatok