Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták Szöulban Biden biztonsági csapatának tagját ittas bántalmazás miatt

2022. május 20., péntek 16:34

Az amerikai belbiztonsági minisztérium dolgozója vitába keveredett egy dél-koreai állampolgárral az előtt a szálloda előtt, ahol várhatóan Joe Biden is megszáll.

Rosszul kezdődött Joe Biden amerikai elnök dél-koreai és japán látogatása, miután az előzetes biztonsági szolgálatának egyik tagját letartóztatták, mert a hírek szerint bántalmazott egy dél-koreai állampolgárt Szöulban.

A dolgozót, akit nem neveztek meg, azzal vádolják, hogy részegen megtámadta a dél-koreai férfit, miután vitába keveredtek egy taxi miatt – írja a Guardian.

A gyanúsítottat, aki az amerikai belbiztonsági minisztériumnak dolgozik, május 20-án a kora reggeli órákban vették őrizetbe – mondta Szöul Jongszan kerületének egyik rendőrségi tisztviselője. Az incidens a Grand Hyatt szálloda előtt történt, ahol Biden várhatóan megszáll.

A gyanúsított a harmincas éveiben jár, és azután vették őrizetbe, hogy a szálloda egyik vendége kihívta a rendőrséget. Az amerikai tisztviselők nem válaszoltak az incidenssel kapcsolatos kérdésekre.

Ötnapos útját Joe Biden egy számítógépes chipgyár megtekintésével kezdte, amelynek tulajdonosa a Samsung, és hasonló üzemet fog nyitni Texasban, háromezer új munkahelyet teremtve.

A látogatás célja az volt, hogy rávilágítson a számítógépes chipekről szóló tervre, hogy gyártásukat megnöveljék, amire azért van szükség, mert tavaly a félvezetőhiány kihatott az autók, háztartási gépek és más termékek gyártására.

Ezek a kis chipek jelentik a kulcsot ahhoz, hogy az emberiség technológiai fejlődésének következő korszakába lépjünk

– mondta Biden, miután az üzemben fogadta őt Dél-Korea új elnöke, Jun Szogjol és a Samsung alelnöke, Li Dzsejong.

Észak-Korea rakétaprogramja

Május 21-én a külpolitikai kérdésekre térnek át. Biden és Jun várhatóan megvitatják az észak-koreai nukleáris és ballisztikus rakétaprogrammal kapcsolatos növekvő feszültséget.

Dél-koreai amerikai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az ország vezetője, Kim Dzsongun nukleáris kísérletre és ballisztikus rakétaindításra készülhet, ami egybeeshet Biden első elnöki látogatásával a régióban.

Biden május 22-én Japánba utazik, ahol találkozik Fumio Kisida miniszterelnökkel, és megvitatja egy indo-csendes-óceáni stratégiai szövetség vezetőivel Kína növekvő katonai tevékenységével kapcsolatos aggodalmakat. A négyes szövetséghez tartozik az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és India.

(Borítókép: Joe Biden (j) és Jun Szogjol 2022. május 20-án. Fotó: Jonathan Ernst / Reuters)

Rovatok