Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan több száz NATO-katona érkezik Magyarországra

2022. május 20., péntek 10:28

Az Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA) olasz hírügynökség szerint Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy 250 olasz katona érkezik majd Magyarországra a NATO kirendeltsége alatt.

Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy Olaszország 1000 katonával fogja bővíteni a NATO-hozzájárulását. Az olasz kormányfő többek között az ukrajnai háborúról és a Joe Bidennel való találkozójáról is beszámolt, aminek a washingtoni Fehér Ház adott teret a múlt héten – közölte az ANSA

Az olasz miniszterelnök elmondta, hogy az 1000 fős bővítésből 250 katonát Magyarországon, további 750 katonát Bulgáriában fognak állomásoztatni. Mario Draghi ezenkívül kifejezte háláját Romániának a Fekete-tengeren végzett aknamentesítésért, illetve Szlovákiának a légvédelmi támogatásáért. 

A NATO fokozta tevékenységét a keleti szárnyon, és az olasz hozzájárulás már 2500 főt tesz ki. 

Középtávon készen állunk arra, hogy 250, illetve 750 fővel megerősítsük jelenlétünket Magyarországon és Bulgáriában, összhangban szövetségeseink intézkedéseivel

– mondta. 

A NATO tagállamai korábban megegyeztek abban, hogy a nemzetközi szervezet újabb csapatokat küld kelet-európai tagországaiba. Már az orosz–ukrán háború kitörését megelőzően is küldtek szárazföldi, légi és vízi csapatokat Kelet-Európába, azonban a orosz inváziót követően ez a mozgósítás felerősödött. 

Rovatok