Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország az önvédelme erősítésével válaszol a világ változására

2022. május 20., péntek 11:57 | aznap frissítve

A külügyminiszter szerint új rend van kialakulóban a világgazdaságban és a világpolitikában, ezért újra kell értékelni az eddigi politikát.

Magyarország a nemzeti érdek követésével, az önvédelem erősítésével válaszol a világ változására, és a kormány ezen a téren nem hajlandó kompromisszumra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Torinóban.

A tárcavezető az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülésén arról beszélt, hogy az elmúlt években hatalmas változások történtek a világban, példaként a koronavírus-járványt, a gazdasági válságot és az ukrajnai háború kitörését említette. A külügyminiszter szerint új rend van kialakulóban a világgazdaságban és a világpolitikában, ezért újra kell értékelni az eddigi politikát.

Szijjártó Péter leszögezte, Magyarország válasza az új helyzetre az önvédelem, és ebben nem lehet kompromisszumot kötni:

A nemzeti érdeket fogjuk követni biztonságunk védelme terén, legyen szó fizikai, gazdasági vagy energiaellátási biztonságunkról, illetve keresztény vallásunk, kultúránk vagy a családok és az otthonok védelméről.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában zajló háború komoly biztonsági kockázatokat jelent hazánkra nézve, ezért fontos, hogy a béke minél előbb visszatérjen a térségünkbe. A nemzetközi szankciópolitikáról szólva hozzátette: fontos, hogy a büntetőintézkedések azoknak fájjanak jobban, akik ellen elrendelték őket.

Nem érzünk szégyent azért, mert úgy tekintünk a családra, ahogyan a zsidó-keresztény kultúra elmúlt több ezer évében tekintettek, miszerint az apa férfi, az anya nő, a gyerekeket pedig a szüleik nevelik, ahogy azt az alkotmányunkba is belefoglaltuk

– jegyezte meg Szijjártó, hozzátéve, hogy Magyarország tiszteletben tartja, ha más országok máshogy élnek, de ennek kölcsönösnek kell lennie. Meglátása szerint ha a világ nem lesz képes visszatérni a kölcsönös tisztelet elvéhez a nemzetközi együttműködésben, akkor az előttünk álló problémák még súlyosabbak lesznek.

Rovatok