Index Vakbarát Hírportál

Moszkva már nem titkolja, hogy bosszút állna az Azovsztál védőin

2022. május 21., szombat 12:49

Az Azovsztál acélmű és Mariupol város teljes „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője péntek este. A de facto Donyecki Népköztársaság vezetője és az orosz Állami Duma képviselője szerint elkerülhetetlen a hadbíróság az Azovsztál védői számára.

Elkerülhetetlen a bírósági ítélet az Ukrán Fegyveres Erők feladott katonái felett, akik az Azovsztál-üzem területén tartózkodtak. Ezt szombaton jelentette be Gyenyisz Pusilin, a de facto Donyecki Népköztársaság vezetője.

Elmondása szerint ezeknek a katonáknak a kezén „sok-sok civil”, Mariupol és más városok és régiók lakosainak vére szárad.

Ezért úgy gondolom, hogy itt elkerülhetetlen a bíróság. Úgy gondolom, hogy helyre kell állítani az igazságosságot. A hétköznapi emberek, a társadalom és valószínűleg a világközösség épeszű része is ezt kéri

– mondta Pusilin.

Leonyid Szluckij, az orosz Állami Duma képviselője egyetértett a szakadár vezetővel, és elmondta: „az ilyen dolgokat megbocsátani nem lehet, és annak érdekében, hogy ilyen helyzetek soha többé ne fordulhassanak elő az emberiség történelmében, ezt meg kell lépni. Tehát itt a mi álláspontunk megegyezik.”

Hozzátette, bízik benne, hogy a „még mindig ukrán nacionalisták által megszállt” területeket hamarosan az orosz hadsereg és a donbászi köztársaságok erői az ellenőrzésük alá vonják.

Sojgu jelentette Putyinnak: Győztünk

Igor Konasenkov vezérőrnagy közölte, hogy hétfőn az acélműben bekerített ukrán fegyveresek utolsó, 531 fős csoportja is megadta magát.

Az Azov (alakulat) nácijainak parancsnokát a mariupoli lakosok gyűlölete és a városlakók azon vágya miatt, hogy az általa elkövetett számos atrocitás miatt leszámoljanak vele, egy speciális páncélozott járművön szállították el az üzem területéről – közölte a tábornok. Hozzátette:

Az Azovsztál-acélmű és Mariupol város teljes „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek.

Konasenkov szerint az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek. Összesítése szerint az Azov és az ukrán fegyveres erők 2439 katonája tette le a fegyvert az Azovsztalban május 16. óta.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter április 21-én jelentette Putyinnak az azovi-tengeri kikötőváros „felszabadítását”, hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Az orosz elnök „emberiességi megfontolásból” elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztál 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes, föld alatti alagútrendszer húzódik – írta az MTI.

Zelenszkij is beszélt az evakuálásról

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is kommentálta az ukrán védők evakuálást az Azovsztál-üzemből. Az államfő sajtótájékoztatón azt mondta, az a tervük, hogy a harcosokat hazaszállítják valamilyen módon, és valószínűleg elcserélik orosz foglyokra.

Mindannyian hősök. Szeretném hangsúlyozni, a sok hős között van négyszáz határőr, nagyszámú nemzetőr, ejtőernyős, a biztonsági szolgálat képviselői, orvosok, hétköznapi emberek is. Megvédték Mariupolt. De nagyon nagy számban haltak meg pilótáink is

– mondta az elnök, hozzátéve: tudomása szerint minden civilt, orvost, sebesültet és súlyos sérültet kivittek az üzemből. 

Az Unian azt írja, Zelenszkij nemzetközi partnerekkel állapodott meg Mariupol védőinek megmentéséről is. Elsősorban fegyvereket kért a város blokádjának katonai úton történő feloldására. Szerinte minden azon múlik, hogy az ENSZ, a Vöröskereszt és Oroszország mit hajlandó vállalni.

Valamilyen formátumú cserére számítunk. Hazahozzuk őket

– hangsúlyozta az ukrán államfő.

Helyreállítják a várost a megszállók

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz megszállók megpróbálják helyreállítani Mariupol kikötőjét.

Mariupolban az ellenség intézkedéseket tesz a kikötő működésének helyreállítására. Elsősorban a kikötői infrastruktúra aknamentesítésére

– közölte a vezérkar, azonban további részleteket nem közöltek.

Korábban Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy külön törzset állított fel az orosz kormány a megszállt ukrán területek helyreállítására.

A törzs, amelyben minden érdekelt szerv helyet kapott, már jóváhagyta a harci cselekmények miatt károsodott infrastruktúra helyreállításának ütemtervét. Az orosz szakértők a terepen mérik fel, milyen feladatokat kell elvégezni.

Megépítjük, helyreállítjuk az összes elpusztult utat és lakást. A második intézkedéscsomag a gazdaság helyreállítását célozza. Intézkedések egész sorát készítettük elő annak érdekében, hogy a gazdaságot a lehető leggyorsabban újra beindíthassuk, és ezáltal a pénzügyi rendszert is helyreállíthassuk

– mondta a miniszter.

Miért fontos Mariupol?

Mariupol a Donyecki területen található, és ugyan nem tartozott a szakadár területekhez 2014-ben, amikor a de facto Luhanszki és Donyecki Népköztársaság kikiáltotta függetlenségét, azonban amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a donbászi szakadár területek függetlenségét, határként a régiók határait állapította meg, amelyeken belül van Mariupol. Így jelen helyzetben az oroszoknak fontos Mariupol elfoglalása, ugyanis csak így nyerhetik el az ellenőrzést a teljes donyecki régió felett.

Ezenfelül Mariupolban található Ukrajna legnagyobb tengeri kikötője, amely stratégiai szempontból jelentős az orosz vezetés számára.

Az oroszok által csak különleges katonai hadműveletként emlegetett háború második fázisához az is hozzátartozik, hogy létrehozzanak egy szárazföldi folyosót; első lépésben a donbászi köztársaságok és a Krím között. A folyosó létrehozása Mariupol elestével létre is jönne.

A szárazföldi folyosó azonban nem zárulna le a Krímmel. Jelenleg is folyamatosak a támadások Odessza irányában. Moszkva végső célja az, hogy a kelet-ukrajnai szakadár területek és a Dnyeszter Menti Köztársaság között szárazföldi összeköttetés alakuljon ki. Ezt pedig Ukrajna azért nem fogja hagyni, mert minden tengeri kijáróját elveszítené.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Füst száll a magasba a mariupoli Azovsztál-acélmű területén egy orosz támadás során 2022. május 5-én. Fotó: MTI / EPA)

Rovatok