Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun cigarettázva szidta saját tisztviselőit

2022. május 21., szombat 07:50

Észak-Korea nem kezdte meg a tömeges oltásokat, és korlátozott tesztelési lehetőségekkel rendelkezik, így sok szakértő aggódik, hogy nehéz lesz felmérni, milyen gyorsan terjed a járvány. Kim Dzsongun bírálta Észak-Korea „éretlen” reakcióját a koronavírus első megerősített eseteire.

Észak-Korea 232 ezer 880 újabb lázas tüneteket mutató emberről és hat további halálesetről számolt be azóta, hogy az ország a múlt héten nyilvánosságra hozta a járvány kitörését. Összességében 1,72 millió lázas tüneteket mutató beteget jelentettek, köztük 62 halálesetet.

Most az ország vezetője, Kim Dzsongun alkalmatlansággal és teszetoszasággal vádolta a kormány tisztviselőit, amiért a lázas megbetegedések végigsöpörnek az országon.

Cigarettázva szidta a tisztviselőket

A kormányzó Munkáspárt keddi ülésén Kim Dzsongun azt mondta, hogy az állam válság kezeléshez szükséges kapacitása éretlen, és ez növeli a járvány elleni küzdelem összetettségét és nehézségeit. Le is videózták, amint cigarettázik, miközben az ülésen szidta a tisztviselőket.

Szerinte az ország vírushelyzete a megbetegedések és halálesetek számának növekedése ellenére „kedvező fordulatot” vett. A pártértekezleten kihangsúlyozták, fontos az általános járványmegelőzés, viszont az ország nem kezdte meg a tömeges oltásokat, és korlátozottak a vizsgálati lehetőségek, így sok szakértő aggódik, hogy nehéz lehet felmérni, milyen gyorsan terjed a betegség.

Észak-Korea a Sky News szerint szorgalmazta, hogy jobban kezeljék a lázas személyektől származó minták begyűjtését, szállítását és vizsgálatát, és további karanténtáborokat telepítenek.

Az egészségügyi tisztviselők kidolgoztak egy járványkezelési útmutatót, amelynek célja a kábítószer-túladagolás és más problémák megelőzése. Fokozták az erőfeszítéseket a vírusfertőzés kezelésében hatékony gyógyszerek tömeges kifejlesztésére és előállítására, és a racionálisabb diagnosztikai és kezelési módszerek kialakítására.

Mozgósították a hadsereget

A koronavírus kitörése miatt Észak-Korea

mozgósította fegyveres erőit, köztük 3 ezer egészségügyi dolgozót a 24 órás gyógyszerellátási rendszer fenntartására.

Az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője szerint a járvány elleni küzdelem érdekében hozott intézkedések romboló hatásúak lehetnek az emberi jogokra nézve az országban, mivel a vírus megfékezésére irányuló korlátozások korlátozhatják az embereket abban, hogy elegendő élelemhez jussanak és más alapvető szükségleteiket kielégítsék.

Dél-Korea felajánlotta, hogy orvosi ellátmányt, többek között vakcinákat, maszkokat és tesztkészleteket, valamint technikai együttműködést küld, de Phenjan még nem válaszolt.

(Borítókép: Kim Dzsongun a  kormányzó Munkáspárt ülésén 2022. május 17-én. Fotó: KCNA VIA KNS / AFP)

Rovatok