Index Vakbarát Hírportál

Florida államosítaná a Disney World körzetét

2022. május 21., szombat 17:49

A floridai kormányzó belengette, hogy az állam teljesen átveszi az irányítást a Disney World 1967-ben alapított különleges adókörzete felett, és ezzel megszünteti a vállalatnak azt a hatalmát, amellyel a tízezer hektáros területen belül zajló tevékenységek nagy részét szabályozhatta. A birtokot a vállalat alapítója, Walt Disney több mint fél évszázada vásárolta.

A republikánus Ron DeSantis részletek ismertetése nélkül cáfolta, hogy a helyi önkormányzatra fog hárulni a Disney Reedy Creek körzetének 766 millió dolláros kötvényadóssága. Azt mondta: „sokkal valószínűbb, hogy az állam egyszerűen átveszi az irányítást, és gondoskodik a törvények betartatásáról, valamint az adók beszedéséről” – idézte a Washington Post a kormányzót.

A Reedy Creek felszámolását 2023 júniusára tűzték ki.

DeSantis munkatársai szerint a terv részletein még dolgoznak. A Reedy Creek adókörzetében kevesebb mint hatvan ember él a vidámpark üzemeltetője által alapított két városban, ugyanakkor itt adózik maga a Disney cég is, méghozzá a megengedett mérték háromszorosával. Az adóbevételből évente 163 millió dollár gyűlik össze, és a vállalat ebből finanszírozza vidámparkjának és szállodáinak a működtetését. A kormányzó azt állítja: a Disney kötvényadóssága nem fogja sújtani az ott élőket.

DeSantis nem közölt részleteket arról, hogyan venné át az állam az ellenőrzést Reedy Creek felett. Floridában a kormányzó nevezi ki azokat az igazgatósági tagokat, akik az állam számos különleges körzetét felügyelik. Az új törvény előtt a Reedy Creek igazgatótanácsának tagjai azok voltak, akiknek a körzet határain belül volt ingatlanuk – elsősorban a Disney-hez kötődő emberek.

Riasztó fordulatnak nevezte DeSantis megjegyzéseit egy demokrata állami törvényhozó. „A DeSantis-kormányzat nyíltan kijelenti, hogy át akarja venni az irányítást egy helyi önkormányzat felett, mert ellenzi annak »szélsőséges« programját” – mondta Carlos Guillermo-Smith.

„Ne mondd, hogy meleg”

A Reedy Creek tervbe vett feloszlatása annak a viszálynak a következménye, amely márciusban kezdődött. A Disney vezérigazgatója, Bob Chapek bírálta az új floridai törvényt, amely megtiltja a „szexuális irányultság vagy nemi identitás” oktatását vagy tantermi megvitatását az óvodásoknak és az alsó tagozatosoknak az állami iskolákban.

A törvény feljogosítja a szülőket, hogy bepereljék az iskolákat a nekik nem tetsző tanítás miatt. A szülői jogokról szóló törvényjavaslat volt DeSantis egyik kiemelt célkitűzése az idei törvényhozási ülésszakban.

A szabályozás bírálói a „ne mondd, hogy meleg”-törvénynek nevezték el. Miután a Disney ígéretet tett, hogy mindent megtesz a jogszabály visszavonásáért, a vállalat a kormányzó célkeresztjébe került.

A floridai törvény egyébként kísértetiesen emlékeztet a sokak által bírált magyar, úgynevezett gyermekvédelmi szabályozásra.

A Disney a történtek ellenére közleményében támogatásáról biztosította a melegközösséget, és közölte, hogy a júniusi, különleges Pride-kollekcióból származó nyereséget teljes mértékben az LMBTQ-csoportok támogatására fordítja.

A Reedy Creek tervezett „államosítása” előtt egyébként – éppen egy hónapja – a floridai törvényhozás egy tollvonással megszüntette a Disney cég különleges jogi státuszát, mire a cég részvényei beszakadtak.

A Disney az állam legnagyobb munkáltatójaként több mint hetvenezer embert foglalkoztat Floridában, és övé a világ leglátogatottabb vidámparkja.

Globális nagyvállalat

A vidámparkok és az üdülőhelyek termelik a nagyvállalat bevételének második legnagyobb hányadát a filmgyártás és a szórakoztatóipar mögött. A Disney tavalyi, 67,4 milliárd dolláros összbevétele valamelyest elmaradt a rekordévnek számító 2019 csaknem 70 milliárd dollárt elérő jövedelme mögött.

A vidámparkok közül az első Disneylandet még 1955-ben nyitották meg a kaliforniai Anaheimben. Több mint másfél évtizeddel később, 1971-ben nyílt meg a floridai Walt Disney World, 1983-ban a Tokyo Disney Resort, 1992-ben a párizsi Disneyland, 2005-ben a hongkongi Disneyland Resort, 2009-ben pedig a sanghaji Disney Resort.

A hat helyszín összbevétele tavaly valamelyest meghaladta a 16,5 milliárd dollárt, viszont ez az összeg 10 milliárd dollárral volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A tetemes visszaesés a koronavírus-járvány következménye volt.

(Borítókép: A Walt Disney World Magic Kingdom vidámparkja. Fotó: Gregg Newton / AFP)

Rovatok