Index Vakbarát Hírportál

Nyolc évre ítélték a szlovák különleges ügyészség volt vezetőjét

2022. május 24., kedd 18:47

A szlovák legfelsőbb bíróság kedden nyolc év börtönbüntetésre ítélte jogerősen Dusan Kovácikot, a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség egykori vezetőjét.

A legfelsőbb bíróság ezzel megerősítette a Pozsony melletti Bazin (Pezinok) különbíróságának tavaly szeptemberi elmarasztaló ítéletét ugyanakkor az akkor kiszabott tizennégy év szabadságvesztést nyolc évre mérsékelte − adta hírül az MTI. 

A mostani ítélet ellen már nincs helye fellebbezésnek. Kovácikot 2020 októberében vették őrizetbe egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő társaságában.

A szlovákiai különleges ügyészséget 2004-ben hozták létre, és Dusan Kovácik megalakulása óta volt az elnöke.

Ez az ügyészség jár el a legsúlyosabb bűncselekményekben és a korrupciós ügyekben, amelyek a vádemelés után a Pozsonyhoz közeli Bazinban működő különleges büntetőbíróság elé kerülnek. Kovácik a szlovák sajtóban 61:0 úrként híresült el, amiért

két hivatali ideje alatt egyetlen egyszer sem emelt vádat az eléje kerülő ügyekben.

Kovácikot azzal vádolták, hogy 50 ezer euró ellenében elérte Lubomir Kudlicka maffiafőnök szabadlábra helyezését, és ezen felül kiszivárogtatott bizalmas információkat és nyomozási iratokat is.

A szlovák legfelsőbb bíróság mindemellett az első fokon eljáró törvényszéktől eltérően nem látta bizonyítottnak, hogy a volt ügyész bűnszervezetet is alapított vagy támogatott volna. A legfelsőbb bíróság egyben letett a vagyonelkobzásról, ehelyett 100 ezer euró pénzbírságot állapított meg.

A volt ügyész következetesen tagadja az ellene felhozott vádakat.

Rovatok