Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztet az UNICEF, húszmillió gyermek vérében magas az ólomszint

2022. május 24., kedd 15:03

Világszerte veszélybe kerülhetnek a gyermekek a fejlett országok túlfogyasztása miatt – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). Jelentése szerint több gazdag ország még a saját határain belül élő gyermekek egészségére sem figyel kellőképpen.

Ha a világ összes országa a leggazdagabb országokhoz hasonlóan fogyasztana, több mint három Földre lenne szükség az igények kielégítésére – szögezik le a dokumentum összeállítói.

39, az Európai Unióhoz, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országot vizsgáltak, és kitértek a levegőben lévő mérgekre, a vegyszerek okozta károsodásra és a lakások nedvességtartalmára. A kutatás összeállítói szerint még ezekben az országokban is több mint húszmillió gyereknek magas a vérében az ólomszint.

Sok fejlett ország igyekszik viszonylag egészséges környezetet teremteni a határaikon belül élő gyermekeknek, ám ezek az országok a világ legnagyobb környezetszennyezői, így a bolygó más részein élő gyermekek környezetét tönkreteszik

– fogalmazott Gunilla Olsson, a szervezet kutatóintézetének vezetője.

Ezek az országok gondoskodóbbak a többinél

Finnország, Izland és Norvégia törekszik leginkább az ott élő gyerekek egészségének megóvására, azonban ezen országok lakói érdeklődnek legkevésbé aziránt, hogy szennyezőanyag-kibocsátásuk milyen hatással van a világ más részeire.

Spanyolország, Írország és Portugália bizonyult a leginkább kiegyensúlyozottnak abból a szempontból, hogy miközben viszonylag csekély mértékben járulnak hozzá a globális környezetszennyezéshez, az ott élő gyermekeknek igyekeznek egészséges életfeltételeket biztosítani – írja az MTI.

Rovatok