Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár több hétnyi bezártság után, nem bírták tovább diákok

2022. május 25., szerda 17:25

Diákok tüntettek a Pekingi Tanárképző Egyetemen, miután a koronavírus-járvány legújabb hulláma miatt hetek óta nem hagyhatták el az egyetemi campust

Kínai közösségi platformokon terjedő videókból is kiderül, hogy az egyetem sportcsarnokánál kedd este diákok gyülekeztek, akik később a campus központi terére vonultak. A hallgatók azt követelték, hogy az egyetem adjon tájékoztatást a záróvizsgák időpontjáról valamint arról, hogy mikor hagyhatják el a campust.

Késő estére több mint ötszázan gyűltek össze az egyetemi campus főterén, és békésen egyeztettek az egyetem tisztségviselőivel a hazatérésükről és a vizsgákról. A demonstráció részvevőinek az egyetemi tisztségviselők azt ígérték, hogy nem kapnak büntetést a tüntetés miatt, a követeléseikről pedig még az éjszaka folyamán döntést hoznak.

Kikövetelték a hazatérést

Az egyetem belső hálózatán szerdán tájékoztatást tettek közzé, miszerint a legtöbb vizsgát a következő félévre halasztották, míg néhányat online fognak megtartani. A hallgatók továbbá kérvényezhetik, hogy hazamehessenek, miután teljesítették a jelenlegi szemesztert, vagy hazatérésüket követően is be tudják fejezni a tanulmányaikat.

A tanórákat hetek óta interneten keresztül tartják. Egészségügyi, családi, vagy munkavállalási okok miatt is engedélyt kaphatnak a távozásra. A diákok azt is kérték, hogy ismét engedélyezzék számukra az étkezést az egyetemi étkezdében, amit mára teljesített az egyetem vezetése.

A kínai fővárosban az egyetemi campusokat május eleje óta lezárták járványügyi óvintézkedésként, a campuson lakó hallgatók, tanárok és személyzet tagjai pedig azóta nem hagyhatják el az egyetemek területét.

Szerdán a Pekingi Oktatási Bizottság szóvivője elmondta, bár az egyetemi campusoknak továbbra is zárva kell maradniuk, a felsőoktatási intézmények rugalmasan dönthetnek arról, hogy a hallgatókat engedik-e hazatérni.

Pekingben a koronavírus omikron-variánsa által okozott legújabb járványhullám során, április 22-e óta mintegy 1600 fertőzöttet azonosítottak a város lakosságának szinte mindennapossá vált, tömeges tesztelése mellett. Szerdán 47 új napi esetről számoltak be a helyi hatóságok. A múlt héten a Pekingi Műszaki Intézet egyik campusáról mintegy 700 diákot szállítottak központi karanténba néhány fertőzéses eset azonosítását követően – írja az MTI.

Rovatok