Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen kapják el a majomhimlőt

2022. május 25., szerda 21:31

Hatra emelkedett a majomhimlőben megbetegedett személyek száma Olaszországban, a legújabb esetet Lombardiában azonosították.

A legtöbb fertőzöttet a római Spallanzani kórházban kezelik, amely az ország fertőző betegségekre szakosodott egészségügyi központjaként ismert. Rómában és környékén további tizenöt személyt tartanak megfigyelés alatt, akik jelenleg házi karanténban vannak.

A legelső esetet május 19-én azonosították egy Kanári-szigetekről visszatért férfin. Szlovéniában szintén egy kanári-szigeteki nyaralásból hazatért férfi mutatta a betegség jeleit.

A többi beteg közül is néhányan ott, illetve más európai országban, például Portugáliában jártak. Megfigyelés alatt vannak fertőzésgyanús betegek Szicília szigetén és Toscanában is.

A szakember szerint nem is járvány

Massimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző betegségek osztályának volt főorvosa úgy nyilatkozott, hogy a majomhimlő esetében nem lehet járványról beszélni, ellentétben az új típusú koronavírus okozta pandémiával. Kiemelte:

a majomhimlő nyállal terjed, nem lehet tüsszentéssel elkapni, ahogyan a koronavírus esetében történik.

A majomhimlő lappangási ideje hat naptól tizenöt napig terjedhet – tette hozzá Massimo Galli.

A halálozási arány nagyon alacsony a majomhimlő esetében

– fejtette ki Giovanni Perri, a torinói Amedeo di Savoia kórház fertőzőosztályának orvosa. Perri felszólította mindazokat, akik a Kanári-szigeteken jártak, hogy jelentkezzenek ellenőrzésre a legközelebbi kórházban.

A majomhimlő olyan fertőző betegség, amelyet vírus okoz, ezt fertőzött állatok, leggyakrabban rágcsálók közvetítik az emberre. A vírust először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjában. A majmokat kutatási céllal tanulmányozták, ezért kapta a vírus az Inserm, egy vezető francia orvosi kutatóintézet nevét. A majomhimlőt az elmúlt hetekben Európában és Észak-Amerikában is kimutatták – írja az MTI.

Rovatok