Index Vakbarát Hírportál

Felháborodott az ápoló: ha annyit akarna keresni, mint a Pfizer vezérigazgatója, 6100-ig kellene dolgoznia

2022. május 25., szerda 21:29

A Pfizer a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozóján bejelentette, hogy az összes jelenlegi és jövőbeli szabadalmi oltalom alatt álló gyógyszerét és vakcináját nonprofit alapon szállítja 45 alacsonyabb jövedelmű országba, és más nagy gyógyszergyártókkal is tárgyal hasonló lépésekről.

A New York-i székhelyű gyógyszergyártó cég a davosi fórumon bejelentette a megállapodást egy egészségesebb világért, és vállalta, hogy az Egyesült Államokban és Európában kapható összes termékét biztosítja 1,2 milliárd embernek 27 alacsony jövedelmű országban, például Afganisztánban és Etiópiában, valamint 18 közepes jövedelmű országban, köztük Ghánában.

A Pfizert korábban nyerészkedéssel vádolták, mivel az elmúlt két évben a koronavírus elleni gyógyszerekből hatalmas nyereséget termelt. A német BioNTech vállalattal közösen kifejlesztett Covid–19-vakcinából és a súlyos megbetegedés magas kockázatának kitett emberek számára kifejlesztett új Covid-tablettából

mindössze három hónap alatt közel 15 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le.

A WHO is hangot adott annak az aggodalmának, hogy nehezebben jutnak hozzá a közepes és alacsony jövedelmű országok a Pfizer új, szájon át szedhető, Paxlovid nevű, koronavírus elleni gyógyszeréhez. 

A tudomány csatája

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója azt mondta:

olyan korban élünk, amikor a tudomány egyre inkább bizonyítja, hogy képes felvenni a harcot a világ legpusztítóbb betegségeivel. Sajnálatos módon az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben óriási az egyenlőtlenség világunkban, ami meghatározza, hogy kik használhatják az innovációkat, és kik nem.

A WEF svájci összejövetelén elmondta:

biztos vagyok benne, hogy a többi gyógyszeripari vállalat is követi a példánkat. Több vezérigazgatóval beszéltem, és ők is részt akarnak venni benne. Tehát a gyógyszerek elérhetők lesznek, de ez nem lesz elég. A helyszínen is dolgoznunk kell a diagnózisok, a kezelések érdekében, és ehhez szükségünk van a WHO, az Orvosok Határok Nélkül és sok más szervezet segítségére.

Davosban George Poe Williams, egy libériai ápoló tiltakozást szervezett a gyógyszergyártók profitja ellen, amelyek közül néhányan, köztük a Pfizer, nem hajlandók lemondani a Covid–19-vakcinák szabadalmairól.

Ha annyit akarnék keresni, mint a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla keresett tavaly, akkor Krisztus után 6100-ig kellene dolgoznom mindennap. De ami igazán feldühít, hogy Bourla és sok milliárdos haverja itt a WEF-en mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a szabadalomról való lemondásra vonatkozó követeléseinket, csak azért, hogy még több pénzt keressenek

– mondta Williams.

Albert Bourla 24 millió dolláros fizetést, juttatásokat és részvényopciókat kapott 2021-re, amikor a vállalat egész éves nyeresége több mint a kétszeresére nőtt, 15 százalékkal több, mint 2020-ban.

A Pfizer azt mondta, hogy másoknak nehézséget okozna az mRNS-vakcina előállítása, amely egyike a piacon lévő mindössze kettőnek, mivel több mint 280 anyagot foglal magában 86 beszállítótól 19 országban. A Moderna, amely a másik mRNS Covid-oltóanyagot gyártja, megígérte, hogy nem fogja érvényesíteni a koronavírus elleni vakcina szabadalmait egyes alacsony és közepes jövedelmű országokban – írja a Guardian.

Az új kezdeményezéssel a Pfizer szorosan együttműködik Ruanda, Ghána, Malawi, Szenegál és Uganda egészségügyi tisztviselőivel, hogy szakértelemmel támogassa az orvosok és ápolók oktatását és képzését, valamint az infrastruktúra fejlesztését, annak érdekében, hogy minden gyógyszer és vakcina eljusson a rászorulókhoz. Az ebben az öt országban levont tanulságokat azután a többi 40 országban is alkalmazzák majd.

Rovatok