Index Vakbarát Hírportál

Matthew McConaughey: Ismét bebizonyosodott, hogy nem vagyunk képesek felelősséget vállalni

2022. május 25., szerda 19:22

Matthew McConaughey elmondta a véleményét az újabb iskolai lövöldözésről, amelyben 19 diák és két tanár is meghalt. Az Oscar-díjas színész a fegyveres erőszakot olyan járványnak nevezte, amelyet kordában tudnának tartani.

A  Texas államban, Uvalde városában található Robb Általános Iskolában történt lövöldözésben 19 diák és két tanár is meghalt. Az egyik áldozat a tízéves, negyedikes lány, Amerie Jo Garza, aki éppen tárcsázta a segélyhívót, a 911-et.

Az unokámat lelőtték, mert megpróbálta hívni a 911-et, hősként halt meg, amikor megpróbált segítséget hívni magának és az osztálytársainak.

Amerie egyike volt a 19 meggyilkolt gyermeknek, amikor a 18 éves fegyveres, Salvadore Ramos kedden fél 12 körül berohant az általános iskolába. A lövöldözés után autójával árokba hajtott, és a helyi rendfenntartó erők üldözőbe vették.

Elbarikádozta magát egy osztályteremben, és lövöldözött mindenre, ami az útjába került

– közölte a texasi közbiztonsági minisztérium.

Matthew McConaughey szerint nem lehet kifogásokat keresni

Matthew McConaughey, aki Uvalde-ban született, a fegyveres erőszakot olyan járványnak nevezte, amelyet kordában tudnának tartani.

Ismét tragikusan bebizonyosodott, hogy nem vagyunk képesek felelősséget vállalni a szabadságjogaink által biztosított jogokért

– fogalmazott az 52 éves színész, hozzátéve: az igazi feladat most az, hogy minden amerikai hosszabb és mélyebb pillantást vessen a tükörbe, és tegye fel a kérdést, hogy mi az, amit igazán értékesnek tart.

Hogyan orvosoljuk a problémát? Milyen apró áldozatokat hozhatunk ma egyénenként, hogy holnap egészségesebb és biztonságosabb nemzetet, államot és szomszédságot őrizzünk meg?

– tette fel a kérdéseket a színész, aki szerint nem lehet fellélegezni ismét, nem lehet kifogásokat keresni, és nem lehet elfogadni ezeket a tragédiákat.

McConaughey egyúttal felszólított minden amerikait, hogy rendezzék át az értékeiket. Közös nevezőt kell találni a pusztító amerikai valóságban, amely tragikus módon a gyermekek életét teszi kockára. A színész szerint cselekedni kell, hogy egyetlen szülőnek se kelljen átélnie azt, amit az uvalde-i szülők átéltek.

Azoknak, akik úgy vitték el szeretteiket az iskolába, hogy nem tudták, búcsút vesznek tőlük, számukra nincsenek vigasztaló szavak, amelyek enyhíthetnék a veszteségüket, de ha az imák vigaszt nyújthatnak, akkor továbbra is imádkozunk – nyilatkozta a színész.

(Borítókép: Matthew McConaughey 2020. január 21-én. Fotó: Gary Miller/Getty Images)

Rovatok