Index Vakbarát Hírportál

A világ első kettős kézátültetésén esett át egy brit férfi

2022. május 26., csütörtök 17:04

Új reményt kapott a 48 éves Steven Gallagher, akinek kezei használhatatlanná váltak a szkleroderma miatt, de a világ első kettős kézátültetési beavatkozása után ismét teljes életet élhet.

A szkleroderma egy autoimmun betegség, amely a bőr és a belső szervek hegesedését okozza. Nagyjából 13 évvel ezelőtt a férfi arcán szokatlan kiütések jelentek meg, valamint erős fájdalmak jelentkeztek a jobb karjában, körülbelül hét évvel ezelőtt pedig elkezdtek begörbülni az ujjai – írja az Independent.

Az orvosok először lupusszal diagnosztizálták, majd később azt hitték, hogy carpalis alagút szindrómáról van szó, és megműtötték, de amikor mindkét karjában visszatért a fájdalom, szakemberhez irányították, aki megerősítette, hogy szklerodermája van.

Amikor az orvosszakértők a kettős kézátültetést javasolták, a háromgyermekes apa először elvetette az ötletet, de aztán úgy döntött, hogy a kockázatok ellenére ismét kés alá fekszik. A műtétet egy harmincfős stáb végezte el.

A férfinek először egy pszichológiai kivizsgáláson kellett átesnie, hogy megbizonyosodjanak, készen áll a transzplantációra. Végül tavaly december közepén átesett a 12 órás műtéten. Több mint öt hónappal a műtét után állapota javult, és bár nagy ügyességet igénylő feladatokat – mint például egy gombnyomás – nem tud még elvégezni, kutyájának simogatása vagy egy csap kinyitása már nem okoz neki gondot.

A 48 éves férfi korábban tetőfedőként dolgozott, de állapota miatt fel kellett adnia szakmáját. Reméli, hogy miután kellőképpen meggyógyult a keze, munkába tud állni.

Rovatok