Index Vakbarát Hírportál

Az EU oltóanyagot vásárol a majomhimlő ellen

2022. május 27., péntek 13:52

Az Európai Unió úgy döntött, hogy a tagállamok közösen vásárolnak oltóanyagot és antivirális szereket a majomhimlő ellen.

Richard Bergstrom, Svédország oltási programjainak irányítója közölte, számos tanácskozás után arra a döntésre jutottak, hogy közösen szereznek be vakcinát és a betegség kezelését célzó antivirális szereket.

Az EU a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, valamint az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből vásárol.

Bergstrom elmondta, még egyik céggel sem kötöttek szerződést, de úgy véli, a folyamat gyorsan megy,

nagyjából egy hét múlva meglesznek a szerződések, és az első szállítások akár már júniusban megkezdődhetnek.

A majomhimlő betegség elnevezése arra utal, hogy a vírusos fertőzést elsőként afrikai majmokban mutatták ki. Rusvai Miklós állatorvos, víruskutató megnyugtató hírekkel szolgált az Index kérdéseire, miután két szomszédos országban – Ausztriában és Szlovéniában is megjelent a betegség.

Világszerte eddig mintegy 250 esetet regisztráltak május eleje óta 19 országban, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetése úgy véli: a betegség széles körű terjedésének kockázata továbbra is alacsony. A most megjelent vírusvariánsnak az eddigi tapasztalatok szerint egy százalék körüli a halálozási rátája. Halálesetet a betegség legújabb felbukkanása óta azonban nem jegyeztek fel sehol.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a hátfájás, a duzzadt nyirokcsomók, a hidegrázás és a fáradtság tartozik. Az emberről emberre nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene – írja az MTI.

Rovatok