Index Vakbarát Hírportál

Megmérgezhettek egy vemhes szumátrai elefántot Indonéziában

2022. május 27., péntek 16:37 | aznap frissítve

Holtan találtak egy vemhes szumátrai elefántot az indonéziai Riau tartomány egy pálmaültetvénye közelében, a gyanú szerint mérgezés áldozata lett − közölte pénteken a helyi hatóság.

szumátrai elefánt súlyosan veszélyeztetett faj, már kevesebb mint hétszáz él a szigeten. A biológiai természeti erőforrásokról és az ökoszisztémák védelméről szóló indonéz törvény védi a fajt − írta meg az MTI. 

Az elefánt tetemét szerdán találta meg helyi természetvédők egy közös járőrcsapata, a hatóságok vizsgálják a halál körülményeit, ám erős a gyanújuk, hogy az állat mérgezés áldozata lett.

A belső szervek, így a tüdő alakjának változásaiból látszik, hogy fekete, és szivárog belőle a vér

− mondta el Zulhuszni Sjukri, a tetemet megtaláló állatvédő szervezetek egyikének, a Rimba Satwának a programigazgatója.

Az állatnak vér folyt a száján és a végbélnyílásán

− tette hozzá Fifin Arfina Dzsogaszára, az állatot megtaláló másik csoport, a Riau Natural Resources Conservation vezetője.

A hatóságok ananászt is találtak az elefánt gyomrában, noha ez a gyümölcs nem terem a területen, ami szintén a mérgezésre utal.

A szerdán megtalált állat nagyjából 25 éves volt. A boncoláskor kiderült, hogy vemhes volt, hamarosan világra hozta volna a kicsinyét.

(Borítókép: Az Indonéziai Természetvédelmi Hivatal, a BKSDA 2022. május 25-i felvétele egy vemhes szumátrai elefánttehén felfúvódott teteméről egy pálmaültetvény mellett a Riau tartománybeli Bengkaliszban. Fotó: MTI / AP / BKSDA)

Rovatok